Viaduc de José

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viaduc de José
Overspant Rue de José / N621
Rijstroken 2x3
Totale lengte 420 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek ~18 meter
Openstelling 1964
Verkeersintensiteit 60.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Viaduc de José is een viaduc in België, gelegen in de E40, dubbelgenummerd met de E42. De brug ligt net ten zuiden van de plaats Herve en kent een lengte van 420 meter. De brug mag niet verward worden met de naastgelegen spoorbrug, die dezelfde naam draagt.

Kenmerken

De brug is gelegen tussen de échangeurs Battice en Herve, en overspant de Rue de José en de N621. Verder ligt ten oosten van de brug nog het Viaduc de Herve. Ten zuiden van de brug bevindt zich ook een spoorbrug, die ook bekend staat als het Viaduc de José. De HSL 3 maakt gebruik van deze brug en verbindt Liège met het Duitse spoorwegennet. Ten noorden van de brug ligt de plaats Herve. Het brugdek van het viaduct is uitgebouwd met 2x3 rijstroken met vluchtstroken. De brug heeft een geschatte hoogte van 18 meter. Exacte en officiële meetgegevens van de brug zijn helaas niet bekend.

Geschiedenis

De brug is in de vroege jaren 60 van de 20e eeuw aangelegd. Het viaduct is onderdeel van één van de oudere stukken van de E42, maar is destijds geopend als onderdeel van de A3 (nu beter bekend als E40). De brug werd in 1964 geopend voor verkeer, toen 50 kilometer snelweg tussen de Duitse grens en Loncin opende.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken gemiddeld ongeveer 60.000 voertuigen gebruik van het Viaduc de José. De brug is met 2x3 rijstroken redelijk adequaat uitgebouwd en filevorming komt dan ook nauwelijks voor.

Referenties