Viaduc de l'Oli

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viaduc de l'Oli
Overspant zijrivier Le Paillon
Rijstroken 2x3
Totale lengte 624 meter
Hoofdoverspanning 41 meter
Hoogte brugdek 55 meter
Openstelling 10-02-1978 / 17-05-1985
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Viaduc de l'Oli is een viaduc in Frankrijk, gelegen aan de zuidzijde van La Trinité. Het viaduct is onderdeel van de A8 van Nice naar Monaco.

Kenmerken

Het Viaduc de l'Oli is gelegen in de A8 en overspant het dal van een klein, onbekend zijriviertje van Le Paillon. De brug is gelegen bij La Trinité, een voorstad van Nice en bestaat uit twee aan elkaar gebouwde viaducten die verschillende afmetingen hebben. Het noordelijke, nieuwere viaduct heeft een lengte van 624,2 meter, kent 8 hoofdoverspanningen van 40,75 meter en een brugdek met een breedte van 11,4 meter met daarop 2 doorgaande rijstroken en een klimstrook richting Nice. De zuidelijke, oudere brug kent een lengte van 617 meter, heeft 9 overspanningen van 41 meter en heeft een brugdek met een breedte van 12,4 meter waarop 3 doorgaande rijstroken richting Monaco liggen. De bruggen zijn beiden uitgebouwd als betonnen kokerbruggen en liggen maximaal 55 meter boven het dal.[1][2] De brug is gelegen in een bocht met een straal van 2.000 meter, waardoor er sprake is van verkanting. De brug gaat aan de oostkant vrijwel meteen over in het kortere Viaduc de la Nuec.

Geschiedenis

De eerste plannen voor de bouw van het zuidelijke viaduct werden goedgekeurd op 3 juni 1973. Het viaduct werd op 10 februari 1978 geopend voor verkeer, toen de A8 als enkelbaans snelweg opende tussen Nice-Le Paillon en La Turbie. In het midden van de jaren 80 werd vermoedelijk begonnen met de bouw van het noordelijke viaduct, die bedoelt was voor de tweede rijbaan van de A8. Verkeer richting Nice werd vanaf 17 mei 1985 over het noordelijke viaduct geleid.

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen accurate verkeersintensiteiten van het viaduct bekend.

Referenties