Viaduc des Deux-Amants

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viaduc des Deux-Amants
M6 FR.svg
Blank.png
Overspant Rue des Deux-Amants
Rijstroken 2x2
Totale lengte 548 meter
Hoofdoverspanning 80 meter
Hoogte brugdek 26 meter
Openstelling 08-12-1971
Verkeersintensiteit 101.500 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Viaduc des Deux-Amants is een viaduc in Frankrijk, gelegen in de buitenwijken van de stad Lyon. Het viaduct is onderdeel van de M6 van Lyon naar Mâcon.

Kenmerken

Het Viaduc des Deux-Amants is een betonnen kokerliggerbrug die gelegen is in de stad Lyon. Het viaduct overspant een spoorlijn en verscheidene lokale wegen. Daarnaast bevindt er zich ook nog enige bebouwing onder de brug. De brug heeft een hoogte van maximaal 26 meter en kent een substandaard brugdek met 2x2 rijstroken zonder vluchtstroken. Onder beide rijbanen van het viaduct bevindt zich één koker met een breedte van 4,20 meter. De hoogte van de kokers varieert van 2,40 meter tot 4,70 meter. De brug kent 8 overspanningen, waarvan de middelste 6 met een lengte van 80 meter de hoofdoverspanningen vormen. De hoofdoverspanningen worden aan beide zijden verbonden met het landhoofd door middel van een overspanning van 47,40 meter. De totale lengte van de brug bedraagt 547,80 meter.[1]

Geschiedenis

Het viaduct maakte onderdeel uit van het plan van de Groupement d'urbanisme de la région Lyonnaise (Stedenbouwkundige instituut van de regio Lyon) dat werd gepresenteerd op 2 februari 1962. Dit plan omvatte de bouw van het ontbrekende stuk snelweg tussen de reeds in aanbouw zijnde A6 in het noorden van Lyon en de A7. De weg moest de doorgaande functie van de N6 gaan overnemen. Het plan omvatte naast de bouw van het viaduct ook een ander belangrijk kunstwerk, namelijk de Tunnel de Fourvière.

Het plan werd uiteindelijk goedgekeurd en in 1969 werd begonnen met de bouw van het viaduct. Het viaduct is gebouwd volgens de uitbouwmethode. De brug was gereed in 1971 en is geopend voor verkeer op 8 december 1971.

Verkeersintensiteiten

Over het viaduct rijden dagelijks ruim 101.000 voertuigen waardoor de capaciteit van de 2x2 rijstroken op het viaduct ernstig tekortschiet. Congestie is dan ook aan de orde van de dag.

Referenties