Viaduc du Châtelet

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viaduc du Châtelet
R3 BE.svg
Blank.png
Overspant La Sambre / N576
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.038 meter
Hoofdoverspanning 69,10 meter
Hoogte brugdek ~25 meter
Openstelling 1984
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Viaduc du Châtelet is een viaduc in België, gelegen in de R3 bij Châtelet. De brug heeft een lengte van 1.039 meter.

Kenmerken

Het Viaduc du Châtelet heeft een lengte van circa 1.039 meter en ligt aan de oostzijde van Charleroi, nabij de plaats Châtelet, waar het viaduct ook naar vernoemd is. Het viaduct overbrugt hier de rivier de Sambre en een spoorlijn. Aan de zuidoever van de Sambre overspant de brug ook nog de N576. Het viaduct telt 2x2 rijstroken met vluchtstroken en heeft een hoogte van ongeveer 25 meter. De hoofdoverspanning van de brug is 69,10 meter en overspant de Sambre. Van de andere overspanningen zijn geen lengtes bekend. Het brugdek heeft een breedte van 31,60 meter. Ten zuiden van het viaduct ligt de échangeur Châtelet. Noordelijk van de brug volgt de échangeur Châtelineau. Het viaduct is het langste viaduct van de R3. [1]

Geschiedenis

Het Viaduc du Châtelet is in het midden van de jaren 80 van de vorige eeuw aangelegd als onderdeel van de R3 tussen Marcinelle en Châtelineau. Het viaduct opende samen met het wegvak in 1984 voor het verkeer. Het viaduct heeft ongeveer 500 miljoen Belgische Frank gekost, omgerekend naar vandaag circa 12,3 miljoen euro.

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen intensiteiten bekend van het Viaduc du Châtelet.

Referenties