Viaduc du Lignon

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viaduc du Lignon
Overspant Lignon
Rijstroken 1x2
Totale lengte 640 meter
Hoofdoverspanning 100 meter
Hoogte brugdek 112 meter
Openstelling 19-11-1993
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

Het Viaduc du Lignon is een brug in Frankrijk, gelegen in het departement Haute-Loire, onderdeel van de N88 tussen St. Étienne en Le Puy.

Kenmerken

Het Viaduc du Lignon is een grote liggerbrug die de vallei van de rivier de Lignon overspant ter hoogte van het dorp Pont-de-Lignon. Het viaduct is 640 meter lang, 112 meter hoog en heeft overspanningen van 100 meter. Het viaduct is 9,75 meter breed, met één rijbaan en twee rijstroken van de N88. Het viaduct heeft grote betonnen pijlers en een stalen liggers met bovenbouw waarop de N88 verloopt. Het viaduct is gelegen tussen Monistrol-sur-Loire en Saint-Maurice-de-Lignon. Onder de brug mondt de rivier de Lignon in de rivier de Loire uit.

Geschiedenis

Oorspronkelijk moest het verkeer op de N88 tussen Monistrol-sur-Loire en Saint-Maurice-de-Lignon sterk afdalen naar de vallei van de Lignon, een hoogteverschil van bijna 200 meter. Daarbij ging het verkeer door het dorpje Pont-de-Lignon. Vanaf eind 1991 is als onderdeel van de uitbouw van de N88 tussen St. Étienne en Le Puy het Viaduc du Lignon aangelegd. De eerdere president Valéry Giscard d'Estaing was aanwezig bij de start van de bouw van de fundering. Het viaduct is op 19 november 1993 geopend voor het verkeer en op 25 februari 1994 officieel geïnaugureerd door premier Edouard Balladur.[1] Uit kostenoogpunt is indertijd besloten maar één viaduct te bouwen.

De voormalige N88 door Pont-de-Lignon is vervolgens nog enige tijd als de N2088 genummerd geweest tussen Monistrol-sur-Loire en Saint-Maurice-de-Lignon. Deze route was 9 kilometer lang en is in 2008 gedeclasseerd, de oude route is sindsdien genummerd als de D461 tussen Monistrol-sur-Loire en Pont-de-Lignon en als de D908 tussen Pont-de-Lignon en Saint-Maurice-de-Lignon.

Referenties