Viaduct

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Definitie

Kunstwerk waarmee een (spoor)weg of leiding over een andere (spoor)weg wordt geleid.


Toelichting

Een viaduct is feitelijk niet veel anders dan een vaste brug, hoewel met een viaduct geen waterweg wordt gekruist. De ruimte onder een viaduct is in geval van aanwezigheid van pijlers verdeeld in zogenaamde velden. Elke ruimte tussen pijlers c.q. tussen een landhoofd en een pijler is gedefinieerd als een veld.

Kenmerken

Viaducten zijn meestal uitgevoerd als liggerbrug, met eenvoudige liggers van niet al te grote lengte. Viaducten zijn duidelijk uit een bepaalde tijd te herkennen, met name die uit de jaren '60 en '70 zijn goed te onderscheiden van elkaar. Oudere viaducten ogen vaak "iel" met smalle brugpijlers en een relatief krap ontworpen dwarsprofiel van de kruisende weg, terwijl viaducten van de jaren '70 juist veel bredere pijlers hebben met een veel bredere wegprofiel (vaak is de kruisende weg op het viaduct breder dan elders). Daarnaast zijn viaducten uit de jaren '70 langer, alsof er nog een rijbaan tussen de buitenste pijler en het landhoofd past. Vaak wordt dit aangezien voor een ruimtereservering van een klaverblad, maar dat is meestal niet het geval.

Dalviaduct

Een dalviaduct, in het Duits Talbrücke, is een veel voorkomende vorm van een groot viaduct dat een dal overspant. Deze hebben meer het uiterlijk van bruggen, maar worden viaducten genoemd omdat ze niet primair een watergang overspannen. Het Viaduc de Millau is één van de grootste dalviaducten ter wereld.

Maaiveldviaduct

Een bijzonder type viaduct is een viaduct op maaiveld, waarbij er vanuit de beleving van de weggebruiker geen sprake is van een viaduct dat over iets heen gaat, afgezien van dilatatievoegen. Maaiveldviaducten komen voor op plekken waarbij ondergrondse leidingen een (autosnel)weg kruisen, het bekendste voorbeeld is de buisleidingenstraat van Rotterdam naar Antwerpen. Onder andere de A4,[1][2] A58[3][4] en A59[5] hebben maaiveldviaducten.

In andere talen

  • Duits (Deutsch): Überführung, Unterführung, Brücke
  • Engels (English): overpass, underpass, bridge, viaduct
  • Frans (Français): viaduc
  • Kroatisch (Hrvatski): nadvožnjak
  • Pools (Polski): wiaduct
  • Servisch (Cрпски): nadputnjak (натпутњак)

Referenties