Viaduct van Gentbrugge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viaduct van Gentbrugge
E17 BE.svg
Viaduct van Gentbrugge.JPG
Overspant Gentbrugge
Rijstroken 2x3
Totale lengte 1.700 meter
Hoofdoverspanning ?
Hoogte brugdek ?
Openstelling 1970
Verkeersintensiteit 87.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Viaduct van Gentbrugge is een liggerbrug in België, gelegen in de E17, bij Gentbrugge. De brug overspant de N9 en diverse lokale wegen in Gentbrugge en heeft een lengte van ongeveer 1700 meter.

Kenmerken

De brug is uitgevoerd als een liggerbrug. De brug bestaat feitelijk uit twee aparte bruggen, ieder voor één rijbaan. De brug heeft 2x3 rijstroken en vluchtstroken. De brug loopt dwars door Gentbrugge en is daarom aan beide zijden voorzien van geluidsschermen. Op de brug geldt een maximumsnelheid van 90 km/h, vanwege de slechte voegen in de brug. Dit werd voorheen gecontroleerd middels flitspalen, maar die zijn 2012 vervangen door trajectcontrole. De trajectcontrole was aanvankelijk richting Gent ingeschakeld, maar werd later ook richting Antwerpen geactiveerd. [1]

Geschiedenis

De brug is in 1969 aangelegd. De brug is in 1970 voor het verkeer opengesteld als onderdeel van het wegvak tussen knooppunt Zwijnaarde en knooppunt Destelbergen. Sinds 6 oktober 2006 is er een snelheidsbeperking van 90 km/h van kracht vanwege de voegovergangen in de brug en de bijbehorende geluidsoverlast.[2] De achterliggende oorzaak van de geluidsoverlast is dat de voegovergangen destijds bij groot onderhoud door de aannemer verkeerd zijn aangelegd.

Toekomst

De brug toont tekenen van beginnende betonrot. In de toekomst zal de brug daarom gerenoveerd moeten worden.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 87.300 voertuigen gebruik van het Viaduct van Gentbrugge. De brug heeft daarmee nog voldoende capaciteit.

Referenties