Viaduct van Halle

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viaduct van Halle
Overspant Kanaal Charleroi-Brussel / Zenne /
Rijstroken 2x2
Totale lengte 408 meter
Hoofdoverspanning 64,30 meter
Hoogte brugdek 11,87 meter
Openstelling 1969
Verkeersintensiteit 30.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Viaduct van Halle is een liggerbrug in België, gelegen in de E429 en de N203a bij Halle. De brug overspant het Kanaal Charleroi-Brussel, de rivier Zenne, de N6 en diverse spoorlijnen. De brug heeft een lengte van 408 meter.

Kenmerken

De brug is uitgevoerd als een betonnen liggerbrug met een hoofdoverspanning van 64,30 meter over het Kanaal Charleroi-Brussel. Van de overige 12 overspanningen zijn de lengtes onbekend. Het brugdek heeft een breedte van 19,40 meter en de hoogte van de brug bedraagt 11,87 meter. De brug overspant naast het kanaal, de rivier Zenne, de N6 en diverse spoorlijnen. De brug heeft een lengte van 408 meter en telt 2x2 rijstroken zonder vluchtstroken. De brug is gelegen aan de zuidzijde van de plaats Halle, waar de E429 begint als autosnelweg. De aansluiting Lembeek is deels in de brug gelegen.

Geschiedenis

De brug is in 1969 geopend voor verkeer. In 1978 opende het aansluitende tracé van de A8, waardoor de brug in de jaren erna steeds drukker werd.

Toekomst

De E429 langs de zuidkant van Halle kent veel congestie en heeft op enkele locaties lichten. In de toekomst zal de weg uitgebouwd worden tot hoofdweg. Wat dit plan precies voor de brug betekent is onbekend. Wel is bekend dat de aansluiting Lembeek zal worden aangepast en dat deze ter plekke twee volwaardige doorgaande rijstroken zal krijgen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken ruim 30.000 voertuigen gebruik van de E429 ter hoogte van het Viaduct van Halle. Er komt veel congestie voor op de brug. Dit komt vooral doordat de zuidelijke rijbaan ten westen van de brug kortstondig versmalt naar 1 rijstrook, waardoor er een bottleneck ontstaat.

Referenties