Viaduct van Merksem

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viaduct van Merksem
Overspant Albertkanaal
Rijstroken 2x4
Totale lengte 1700 meter
Hoofdoverspanning ?
Hoogte brugdek ?
Openstelling 13 augustus 1970
Verkeersintensiteit 166.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Viaduct van Merksem is een brug in België, gelegen in de R1 bij Antwerpen. De brug overspant het Albertkanaal, een verbinding tussen het Albertkanaal en het Nieuw Lobroekdok en de wegen N1 en N129. Het viaduct heeft een lengte van 1700 meter.

Kenmerken

De brug is uitgevoerd als een betonnen liggerbrug. De brug is 1700 meter lang en loopt grotendeels over land. De brug kruist het Albertkanaal en een verbinding tussen het Albertkanaal en het Nieuw Lobroekdok bij het zuidoostelijke deel van de Antwerpse Haven. Op de brug zijn 2x4 rijstroken met vluchtstroken aanwezig, waarbij de rechterrijstroken richting het zuiden als weefstrook in gebruik zijn. Het viaduct is vernoemd naar het nabijgelegen Antwerpse district Merksem.

Geschiedenis

De brug is als onderdeel van de grote ring van Antwerpen aangelegd eind jaren 1960. De brug werd op 13 augustus 1970 officieel geopend door Minister De Saeger als onderdeel van het wegvak tussen Deurne en knooppunt Antwerpen-Noord.

Toekomst

Met de aanleg van de Oosterweelverbinding (sluiting Antwerpse ring) wordt het Viaduct van Merksem vervangen door een tunnel onder het Albertkanaal.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken gemiddeld ongeveer 166.000 voertuigen gebruik van het Viaduct van Merksem. De brug heeft op zich voldoende capaciteit, maar er staan regelmatig files, omdat de R1 verder naar het zuiden minder capaciteit heeft. Daarnaast staan er regelmatig files op het viaduct bij evenementen in het nabijgelegen Sportpaleis.

Referenties