Viaduct van Vilvoorde

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viaduct van Vilvoorde
Overspant Zeekanaal Brussel-Schelde / Zenne
Rijstroken 2x3
Totale lengte 1700 meter
Hoofdoverspanning 162 meter
Hoogte brugdek 35 meter
Openstelling 02-04-1977
Verkeersintensiteit 130.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Viaduct van Vilvoorde is een kokerliggerbrug in België, gelegen in de R0 bij Vilvoorde. De brug overspant het Zeekanaal Brussel-Schelde, de rivier Zenne, de N1 en N260 en diverse spoorlijnen. De brug heeft een lengte van 1700 meter.

Kenmerken

De brug is uitgevoerd als een betonnen kokerliggerbrug met een stalen hoofdoverspanning. Het brugdek is uitgevoerd in beton. De brug overspant het Zeekanaal Brussel-Schelde, de rivier Zenne, de N1 en N260 en diverse spoorlijnen. Tevens loopt het over een industrieterrein van Vilvoorde. De brug heeft een lengte van 1700 meter met een hoofdoverspanning van 162 meter. De brug heeft 2x3 rijstroken met vluchtstroken.

Bouw van het Viaduct van Vilvoorde in de jaren 70 van de vorige eeuw. © Regie der Gebouwen

Geschiedenis

De brug is in de jaren 70 van de vorige eeuw aangelegd als onderdeel van de R0 tussen Machelen en Strombeek-Bever. Het viaduct opende samen met het wegvak op 2 april 1977 voor het verkeer.

Toekomst

De R0 is rondom het Viaduct van Vilvoorde sterk overbelast. Het viaduct zelf zou eventueel 2x4 rijstroken zonder vluchtstroken aankunnen, maar dan moeten ook de aansluitende wegdelen worden verbreed. Dit stuit echter op bezwaar van het Brussels Gewest die tegen elke vorm van verbreding van de Brusselse ring is, waardoor er tot op heden nog geen concrete plannen zijn en de congestie de komende jaren alleen maar verder zal toenemen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken ruim 130.000 voertuigen gebruik van de R0 ter hoogte van het viaduct van Vilvoorde.


Referenties