Viaduct van Wilsele

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viaduct van Wilsele
Overspant Kanaal Leuven-Dijle / Dijle
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.000 meter
Hoofdoverspanning ?
Hoogte brugdek ?
Openstelling 1982
Verkeersintensiteit 70.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Viaduct van Wilsele is een liggerbrug in België, gelegen in de E314, bij Wilsele, een deelgemeente van Leuven. De brug overspant het Kanaal Leuven-Dijle, de rivier Dijle, een drietal spoorlijnen en de N19. De brug heeft een lengte van ongeveer 1.000 meter.

Kenmerken

De brug is uitgevoerd als een liggerbrug. De brug ligt in een flauwe bocht en overspant het Kanaal Leuven-Dijle en de rivier Dijle. De brug heeft 2x2 rijstroken en vluchtstroken. De brug bestaat feitelijk uit twee afzonderlijke liggerbruggen, één voor elke rijbaan. Dagelijks maken ongeveer 70.000 voertuigen gebruik van het Viaduct van Wilsele. De brug zit daarmee aan zijn capaciteit. De aanleg van weefstroken op het viaduct tussen de aansluiting Herent en aansluiting Wilsele brengt wat verlichting.[1]

Geschiedenis

De brug is eind jaren 70, begin jaren 80 van de vorige eeuw aangelegd als onderdeel van de E314 tussen knooppunt Heverlee en Lummen. Het viaduct werd in de periode 2018 - 2021 volledig gerenoveerd in beide richtingen. Tegelijk werd ook een beperkte verbreding uitgevoerd in de rijrichting van Lummen net voor de afrit Kessel-Lo.

Toekomst

Na de aanleg van de weefstroken in 2015 zijn voorlopig geen aanpassingen voorzien.

Referenties