Viaduto do rio Corgo

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Viaduto do Rio Corgo)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viaduto do rio Corgo
Overspant rio Corgo
Rijstroken 2x2
Totale lengte 2.796 meter
Hoofdoverspanning 300 meter
Hoogte brugdek 230 meter
Openstelling 06-09-2013
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

Het Viaduto do rio Corgo of Viaduto do Corgo is een tuibrug in de A4 - Autoestrada Transmontana - in het noorden van Portugal.

Kenmerken

Het viaduct ligt aan de zuidzijde van de stad Vila Real in het noorden van Portugal en overspant de kloof van de rio Corgo. De brug is onderdeel van de A4 en is een tuibrug met een groot aantal aanbruggen en telt 2x2 rijstroken. De brug heeft een totale lengte van 2.796 meter, onderverdeeld in een westelijk viaduct van 855 meter, de centrale brug van 768 meter met een hoofdoverspanning van 300 meter en het oostelijk viaduct van 1.167 meter. De hoofdoverspanning over het dal bedraagt 300 meter. De brug bestaat uit 22 brugpijlers waarvan de hoogste 133 meter hoog is. Het brugdek ligt maximaal 230 meter boven het dal.[1]

Geschiedenis

De oorspronkelijke doorgaande route langs Vila Real was de IP4, een enkelbaans ongelijkvloerse autoweg, die ter plekke nogal bochtig is. Toen werd besloten om de IP4 vanaf Amarante naar de grens met Spanje te verdubbelen naar een 2x2 autoestrada, de autoestrada Transmontana, bleek het deel bij Vila Real niet geschikt om te verdubbelen, het is te bochtig en om de weg recht te trekken zou veel bebouwing gesloopt moeten worden. Daardoor is besloten om een nieuw tracé ten zuiden van Vila Real aan te leggen. Bij de aanleg is gebruikgemaakt van bouwkranen waarvan de hoogste 207 meter hoog was.[2] De aanleg van het viaduct begon in oktober 2010. De brug en de snelweg is op 6 september 2013 opengesteld.[3] De aanleg van de brug kostte € 85 miljoen. Bij openstelling was het het 23e hoogste viaduct ter wereld en de 4e hoogste van Europa.

Externe links

Referenties