Victoria

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Victoria.png
Victoria.png
Hoofdstad Melbourne
Grootste stad Melbourne
Oppervlakte 237.629 km²
Inwonertal 6.649.000
Lengte snelwegennet 657 km[1]
Eerste snelweg 1965[2]
Afkorting VIC

Victoria is een staat van Australië, gelegen in het zuidoosten van het land. Het is geografisch de kleinste staat van het continent, met een omvang ter grootte van circa 6 keer Nederland. De hoofdstad en grootste stad is Melbourne. De staat telde 6,6 miljoen inwoners in 2021.

Inleiding

Victoria ligt in het zuidoosten van Australië, en is ook het zuidelijkste deel van het continent. De staat meet 800 kilometer van oost naar west en maximaal 480 kilometer van noord naar zuid, alhoewel deze afstand naar het oosten toe fors korter wordt. De stad Melbourne ligt centraal in het zuiden van de staat en domineert in alle opzichten. Het landschap van Victoria is vrij divers, met de hoge Australische Alpen in het oosten, met toppen tot 2.000 meter. Het noorden wordt gedomineerd door de Murray River, die de grens met New South Wales vormt. Het westen en midden van Victoria is vlak, met monotone weilanden en af en toe wat bos. Naar het noordwesten toe is het landschap stukken droger, maar grote woestijngebieden zijn er niet in Victoria, wel een grote zandverstuiving in het noordwesten. De staat kent relatief veel bos, met name in het oosten, maar ook verspreid in het midden en westen liggen grotere bosgebieden. Het westen is vooral erg vlak, met uitzondering van The Grampians, een laag berggebied.

De stad Melbourne domineert in alle opzichten, van de 5,5 miljoen inwoners wonen er 4 miljoen in die stad. Daarmee is Melbourne qua inwonertal de tweede stad van Australië. Geelong is met 161.000 inwoners de tweede stad van Victoria, andere steden tellen minder dan 100.000 inwoners. De steden Bendigo, Ballarat, Shepparton en Wangaratta zijn mede van belang. Victoria is de meest verstedelijkte staat van Australië, 90% van de inwoners woont in de steden. Sinds 2003 wordt er beleid gevoerd om de bevolkingsgroei meer te spreiden en de afhankelijkheid van Melbourne te verkleinen. De staat is snelgroeiend, en overschreed de 5 miljoen inwoners in 2007. De verwachting is dat 6 miljoen in 2016 gehaald wordt en 7,3 miljoen in 2031. De meeste groei zal in en rond Melbourne plaatsvinden. Deze stad heeft haast onbeperkte ruimte om te groeien.

De eerste Europese bevolking kwam in 1803 in Sullivan Bay aan. In 1835 werd Melbourne gesticht, waarna in 1851 een goudkoorts volgde. Het inwonertal explodeerde en groeide in 10 jaar van 76.000 naar 540.000 inwoners. In de jaren 50 van de 19e eeuw produceerde Victoria éénderde van de goudwinning ter wereld. In 1901 werd Victoria een staat van Australië en Melbourne was tussen 1901 en 1927 de hoofdstad van het land, totdat de nieuwe stad Canberra gebouwd werd. Tot de jaren 70 was Melbourne de grootste en belangrijkste stad van Australië, maar is sindsdien ingehaald door Sydney.

Wegennet

De Calder Freeway.

Het wegennet van Victoria is behoorlijk dicht, ondanks het gebrek aan grote steden buiten Melbourne. De staat heeft ook het grootste snelwegennet van Australië, met 645 kilometer autosnelweg, die ter plekke Freeways en Motorways genoemd worden. Niet alle freeways zijn daadwerkelijk autosnelwegen, zoals de Hume Highway en de Goulburn Valley Highway. De Hume Highway is de primaire transitroute tussen Melbourne en Sydney, terwijl de Princes Highway dezelfde steden via de kust verbindt. De Western Highway is de primaire transitroute van Melbourne naar Adelaide. Andere routes hebben vooral een regionaal belang, behalve de Sturt Highway in het uiterste noorden van de staat, die doorgaand verkeer van Adelaide naar Sydney verwerkt. De Goulburn Valley Highway sluit aan op de Newell Highway, de belangrijkste landinwaarts gelegen transitroute van Melbourne naar Brisbane. Langs de noordgrens van Victoria loopt de Murray Valley Highway, die de vele agrarische centra langs de Murray River verbindt. De Calder Highway, Sunraysia Highway, Henty Highway, Northern Highway en Midland Highway zijn andere belangrijke verbindingsroutes.

De Eastern Freeway in Melbourne.

Het snelwegennet van Victoria is sterk gecentreerd op Melbourne, met diverse langere radiale snelwegen, zoals de Hume Freeway richting Sydney, de Calder Freeway naar Bendigo, de Princes Freeway naar Geelong en Warragul en de Western Freeway naar Ballarat. Rondom Melbourne ligt een incomplete ringweg, gevormd door de Metropolitan Ring Road en de EastLink. Er zijn relatief weinig tolsnelwegen in Victoria, zoals de CityLink in Melbourne. Interstedelijke verbindingen zijn altijd tolvrij. De Princes Freeway bestaat uit twee aparte trajecten, van Melbourne naar Geelong en van Melbourne naar Warragul. Het westelijke deel naar Geelong is doorlopend met minimaal 2x3 rijstroken uitgevoerd, de enige snelweg in de staat waar dit het geval is. De Western Freeway is de langste snelweg met 125 kilometer lengte. De Princes Freeway is met 159 kilometer langer, maar bestaat uit twee losliggende delen. Ook de Calder Freeway is met 113 kilometer nog vrij lang. Andere snelwegen zijn korter. De South Gippsland Freeway is met 6 kilometer het kortste.

Wegnummering

In Victoria is de alphanummerische wegnummering volledig ingevoerd, met M, A, B en C-wegen. M-wegen zijn snelwegen, A, B en C-wegen zijn wegen met aflopend een landelijke tot regionale functie. De meeste belangrijke wegen hebben een A of B-nummer. De hoogte van het nummer zegt niet zoveel over de belangrijkheid van de weg, zo zijn veel A- en B-nummers driecijferig.

Victoria highways.PNG

Referenties

  1. stand 01-01-2020
  2. Monash Freeway
Hoofdwegen en autosnelwegen in Victoria

Autosnelwegen: Calder FreewayCityLinkEastern FreewayEastLinkFrankston FreewayGoulburn Valley FreewayHume HighwayMetropolitan Ring RoadMonash FreewayMornington Peninsula FreewayPrinces FreewaySouth Gippsland FreewayTullamarine FreewayWest Gate FreewayWestern DistributorWestern Ring RoadWestern Freeway

Hoofdwegen: Borung HighwayCalder HighwayGlenelg HighwayGoulburn Valley HighwayGreat Alpine RoadGreat Ocean RoadHamilton HighwayHenty HighwayHume HighwayKiewa Valley HighwayLoddon Valley HighwayMallee HighwayMaroondah HighwayMelba HighwayMidland HighwayMonaro HighwayMurray Valley HighwayNorthern HighwayOmeo HighwayPrinces HighwayPyrenees HighwaySouth Gippsland HighwaySturt HighwaySunraysia HighwayWestern HighwayWimmera Highway

Flag of Australia.svg Staten en territoria van Australië Flag of Australia.svg

ACTNew South WalesNorthern TerritoryQueenslandSouth AustraliaTasmaniaVictoriaWestern Australia