Victoria

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Melbourne
Grootste stad Melbourne
Oppervlakte 237.629 km²
Inwonertal 6.704.000
Lengte snelwegennet 657 km[1]
Eerste snelweg 1965[2]
Afkorting VIC

Victoria is een staat van Australië, gelegen in het zuidoosten van het land. Het is geografisch de kleinste staat van het continent, met een omvang ter grootte van circa 6 keer Nederland. De hoofdstad en grootste stad is Melbourne. De staat telde 6,7 miljoen inwoners in 2022.

Inleiding

Geografie

Victoria ligt in het zuidoosten van Australië, en is ook het zuidelijkste deel van het continent. De staat meet 800 kilometer van oost naar west en maximaal 480 kilometer van noord naar zuid, alhoewel deze afstand naar het oosten toe fors korter wordt. De stad Melbourne ligt centraal in het zuiden van de staat aan een baai en domineert de staat in alle opzichten. Het landschap van Victoria is vrij divers, met de hoge Australische Alpen in het oosten, met toppen tot 2.000 meter. Het noorden wordt gedomineerd door de Murray River, die de grens met New South Wales vormt. Het westen en midden van Victoria is vlak, met monotone weilanden en af en toe wat bos. Naar het noordwesten toe is het landschap stukken droger, maar grote woestijngebieden zijn er niet in Victoria, wel een grote zandverstuiving in het noordwesten. De staat kent relatief veel bos, met name in het oosten, maar ook verspreid in het midden en westen liggen grotere bosgebieden. Het westen is vooral erg vlak, met uitzondering van The Grampians, een laag berggebied.

Demografie

De stad Melbourne domineert in alle opzichten, van de 6,7 miljoen inwoners wonen er 5 miljoen in die stad. Daarmee is Melbourne qua inwonertal de tweede stad van Australië. Geelong is met 265.000 inwoners de tweede stad van Victoria, andere steden tellen minder dan 100.000 inwoners. De steden Bendigo, Ballarat, Shepparton en Wangaratta zijn mede van belang. Victoria is de meest verstedelijkte staat van Australië, 90% van de inwoners woont in de steden. Sinds 2003 wordt er beleid gevoerd om de bevolkingsgroei meer te spreiden en de afhankelijkheid van Melbourne te verkleinen. De staat is snelgroeiend, en overschreed de 5 miljoen inwoners in 2007 en 6 miljoen in 2016. De meeste groei vindt rond Melbourne plaats. Deze stad heeft haast onbeperkte ruimte om te groeien, dit in tegenstelling tot Sydney dat meer geografische begrenzingen van het stedelijk gebied kent.

Geschiedenis

De eerste Europese bevolking kwam in 1803 in Sullivan Bay aan. In 1835 werd Melbourne gesticht, waarna in 1851 een goudkoorts volgde. Het inwonertal explodeerde en groeide in 10 jaar van 76.000 naar 540.000 inwoners. In de jaren 50 van de 19e eeuw produceerde Victoria éénderde van de goudwinning ter wereld. In 1901 werd Victoria een staat van Australië en Melbourne was tussen 1901 en 1927 de hoofdstad van het land, totdat de nieuwe stad Canberra gebouwd werd. Tot de jaren '70 was Melbourne de grootste en belangrijkste stad van Australië, maar is toen ingehaald door Sydney. Echter sinds 2018 is Melbourne technisch gezien weer de grootste stad van Australië.[3]

Wegennet

De Calder Freeway.

Victoria beschikt over 82.602 kilometer verharde weg, het op twee na grootste netwerk van verharde wegen in Australië.[4]

Het wegennet van Victoria is behoorlijk dicht, ondanks het gebrek aan grote steden buiten Melbourne. De staat heeft ook het grootste snelwegennet van Australië, met 645 kilometer autosnelweg, die ter plekke Freeways en Motorways genoemd worden. Niet alle freeways zijn daadwerkelijk autosnelwegen, zoals de Hume Highway en de Goulburn Valley Highway. De Hume Highway is de primaire transitroute tussen Melbourne en Sydney, terwijl de Princes Highway dezelfde steden via de kust verbindt. De Western Highway is de primaire transitroute van Melbourne naar Adelaide. Andere routes hebben vooral een regionaal belang, behalve de Sturt Highway in het uiterste noorden van de staat, die doorgaand verkeer van Adelaide naar Sydney verwerkt. De Goulburn Valley Highway sluit aan op de Newell Highway, de belangrijkste landinwaarts gelegen transitroute van Melbourne naar Brisbane. Langs de noordgrens van Victoria loopt de Murray Valley Highway, die de vele agrarische centra langs de Murray River verbindt. De Calder Highway, Sunraysia Highway, Henty Highway, Northern Highway en Midland Highway zijn andere belangrijke verbindingsroutes.

De Eastern Freeway in Melbourne.

Het snelwegennet van Victoria is sterk gecentreerd op Melbourne, met diverse langere radiale snelwegen, zoals de Hume Freeway richting Sydney, de Calder Freeway naar Bendigo, de Princes Freeway naar Geelong en Warragul en de Western Freeway naar Ballarat. Rondom Melbourne ligt een incomplete ringweg, gevormd door de Metropolitan Ring Road en de EastLink. Er zijn relatief weinig tolsnelwegen in Victoria, zoals de CityLink in Melbourne. Interstedelijke verbindingen zijn altijd tolvrij. De Princes Freeway bestaat uit twee aparte trajecten, van Melbourne naar Geelong en van Melbourne naar Warragul. Het westelijke deel naar Geelong is doorlopend met minimaal 2x3 rijstroken uitgevoerd, de enige snelweg in de staat waar dit het geval is. De Western Freeway is de langste snelweg met 125 kilometer lengte. De Princes Freeway is met 159 kilometer langer, maar bestaat uit twee losliggende delen. Ook de Calder Freeway is met 113 kilometer nog vrij lang. Andere snelwegen zijn korter. De South Gippsland Freeway is met 6 kilometer het kortste.

Motorways

De M-nummering is toegepast op wegen die gekwalificeerd worden als een 'motorway standard road'. Dit hoeven niet per se volwaardige autosnelwegen te zijn, maar wordt ook gebruikt voor dubbelbaans wegen (veelal buiten bebouwd gebied) die de ervaring van een autosnelweg benaderen. Diverse trajecten die als dual carriageway met gelijkvloerse kruispunten zijn uitgevoerd hebben ook een M-nummer gekregen, zoals delen van de Princes Highway, de Western Freeway en de Hume Highway.

Wegnummer Naam Route Lengte
Princes Highway + Princes Freeway + West Gate Freeway + Monash Freeway + Princes Freeway Colac - Melbourne - Traralgon 310 km
Tullamarine Freeway + CityLink Melbourne Airport - Melbourne 22 km
Eastern Freeway + Eastlink + Frankston Freeway Clifton Hill - Frankston 62 km
Western Freeway Buangor - Ballarat - Derrimut 161 km
Mornington Peninsula Freeway Dingley Village - Frankston - Rosebud 60 km
Hume Freeway Thomaston - Seymour - grens NSW 296 km
Goulburn Valley Highway Seymour - Shepparton 68 km
Calder Freeway Ravenswood - Niddrie 122 km
Western Ring Road + Metropolitan Ring Road Altona North - Greensborough 38 km
South Gippsland Freeway + South Gippsland Highway + Bass Highway Doveton - Bass 80 km
Western Port Highway Hampton Park - Langwarrin 14 km

A-roads

De A-roads vormen de belangrijkste wegen van Victoria, na de motorways. In tegenstelling tot in Sydney zijn er in het stedelijk gebied van Melbourne maar een relatief klein aantal A-routes toegekend aan stadswegen. Het netwerk van A-roads is enigszins dun, er zijn niet heel veel routes buiten de allerbelangrijkste wegen die een A-nummer hebben gekregen.

Wegnummer Naam Route Lengte
Princes Highway (west) grens South Australia - Warrnambool - Colac 301 km
Princes Highway (east) Traralgon - grens New South Wales 350 km
Western Highway grens South Australia - Ararat - Buangor 257 km
urban roads in Geelong Waurn Ponds - Geelong - Corio 20 km
O'Shea Road Berwick - Beaconsfield 2 km
Sturt Highway grens South Australia - Mildura - grens New South Wales 116 km
Goulburn Valley Highway Shepparton - grens New South Wales 86 km
Plenty Road Mernda - Bundoora 10 km
Calder Highway grens New South Wales - Mildura - Bendigo - Ravenswood 438 km
Leakes Road Tarneit - Laverton North 8 km
urban roads in Melbourne Ravenhall - Williams Landing 8 km
Forsyth Road Truganina - Point Cook 4 km
Henty Highway Portland - Horsham 214 km
Midland Highway Geelong - Ballarat - Bendigo - Shepparton - Benalla 397 km
South Gippsland Highway Bass - Korrumburra - Yarram - Sale 206 km
Western Port Highway Langwarrin - Hastings 13 km
Calder Alternate Highway Marong - Ravenswood 20 km

Wegnummering

In Victoria is in 1997 wegnummering gebaseerd op een prefix in een nummer ingevoerd. De staat volgt hierin de Australische standaard voor wegnummering, met M, A, B en C-wegen. M-wegen zijn snelwegen, A, B en C-wegen zijn wegen met aflopend een landelijke tot regionale functie. De meeste belangrijke wegen hebben een A of B-nummer.

De hoogte van het nummer zegt relatief weinig over het belang van de weg. Zo zijn veel A- en B-nummers driecijferig. Vaak zijn dit wegen die tot 1997 een State Route waren, terwijl de één- en tweecijferige nummers tot 1997 een National Route of National Highway waren. Door de omvang van de staat, en omdat het Australische nationale grid niet enorm wijd vertakt was in de staat, kan een driecijferige weg echter een belang hebben binnen een regio dat vergelijkbaar is met tweecijferige routes in aangrenzende regio’s. De driecijferige wegnummers zijn regionaal geclusterd.

De wegnummers met prefix zijn rond 1997 ingevoerd, maar veel nummers zijn pas later ingevoerd en pas later op de bewegwijzering aangepast. De State Routes in de stad Melbourne zijn in 1997 buiten die omnummering gebleven. Deze staan nog bewegwijzerd in witte nummers op blauwe schildjes staan bewegwijzerd. Vanaf 2020 zijn A-nummers toegekend aan een aantal stadswegen in de suburbs van Melbourne.

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in Victoria

Autosnelwegen: Calder FreewayCityLinkEastern FreewayEastLinkFrankston FreewayGoulburn Valley FreewayHume HighwayMetropolitan Ring RoadMonash FreewayMornington Peninsula FreewayPrinces FreewaySouth Gippsland FreewayTullamarine FreewayWest Gate FreewayWestern DistributorWestern Ring RoadWestern Freeway

Hoofdwegen: Borung HighwayCalder HighwayGlenelg HighwayGoulburn Valley HighwayGreat Alpine RoadGreat Ocean RoadHamilton HighwayHenty HighwayHume HighwayKiewa Valley HighwayLoddon Valley HighwayMallee HighwayMaroondah HighwayMelba HighwayMidland HighwayMonaro HighwayMurray Valley HighwayNorthern HighwayOmeo HighwayPrinces HighwayPyrenees HighwaySouth Gippsland HighwaySturt HighwaySunraysia HighwayWestern HighwayWimmera Highway

Staten en territoria van Australië

ACTNew South WalesNorthern TerritoryQueenslandSouth AustraliaTasmaniaVictoriaWestern Australia