Vientiane - Boten Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Vientiane - Boten Expressway map.png
?
Begin Vientiane
Einde Boten
Lengte 460 km
Route

Junction.svg Vientiane

Afslagsymbool.svg Highway 13

Afslagsymbool.svg Boua

Afslagsymbool.svg Ban Saka

Afslagsymbool.svg Phônhông

Afslagsymbool.svg Hin Hoeup

Afslagsymbool.svg Vang Khi

Afslagsymbool.svg Vang Vieng

De Vientiane - Boten Expressway (Laotiaans: ທາງດ່ວນວຽງຈັນ-ບໍ່ເຕ່ນ) is een expressway in Laos. De autosnelweg zal verlopen vanaf de hoofdstad Vientiane tot de grensplaats Boten aan de grens met China. De geplande lengte bedraagt 460 kilometer, waarvan 109 kilometer is opengesteld.

Routebeschrijving

De autosnelweg begint aan de noordwestkant van Vientiane en is een voortzetting van de bypass van de stad. De autosnelweg voert dan noordwaarts, in eerste instantie door vlak terrein, later door een gebied met meer bergen en bossen. Over de gehele lengte tot Vang Vieng verloopt een hogesnelheidslijn op korte afstand parallel aan de autosnelweg. De autosnelweg eindigt bij Vang Vieng.

Geschiedenis

De autosnelweg wordt aangelegd in het kader van de Belt and Road Initiative van China. Het doel van de autosnelweg is om een directe verbinding door Laos te creëren van China naar Thailand, die uiteindelijk van Kunming naar Bangkok moet verlopen.[1][2] De autosnelweg wordt parallel aan de Vientiane–Boten railway aangelegd, die ook onder de Belt and Road Initiative valt.[3]

Op 4 april 2018 werd een concessieovereenkomst gesloten met de China Yunnan Construction and Investment Holding Group om de eerste 109 kilometer tussen Vientiane en Vang Vieng aan te leggen.[4] Dit deel is op 20 december 2020 opengesteld voor het verkeer.[5][6][7] Dit was het eerste stuk autosnelweg in Laos.[8] Het eerste stuk had 7 ongelijkvloerse aansluitingen, 36 viaducten en bruggen, één tunnel, drie verzorgingsplaatsen en twee parkeerplaatsen. De bouw en onderhoud van dit deel kost $ 1,2 miljard over een periode van 50 jaar.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Vientiane Vang Vieng 109 km 20-12-2020

Toekomst

In de toekomst moet de snelweg tot aan de Chinese grens bij Boten worden verlengd. Dit gedeelte van de snelweg zal door zeer bergachtig terrein voeren. Deze route verloopt via Luang Prabang naar Boten, waar aansluiting is op de Kunmo Expressway (G8511) naar Kunming.

Tol

De autosnelweg is een tolweg, in het beheer van de Yunnan Construction and Investment Holding Group (YCIH), die een concessie van 50 jaar heeft op basis van het Build-Operate-Transfer (BOT) model. Er zijn tolstations op alle afritten en bij het beginpunt van de autosnelweg bij Vientiane.

Referenties