Vilnius Southern Bypass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A3
Begin Vilnius
Einde Vilnius
Lengte 11 km
Route

Eišišku gatvė

Kirtimų gatvė

Lentvaris

Gariūnų gatvė

Dubliškių gatvė

Vilnius Western Bypass

Laisvės prospektas

Neris

Geležinio Vilko gatvė

Panerių gatvė

Tunelio gatvė

Dariaus Girėno gatvė

IKEA

De Vilnius Southern Bypass (Litouws: Vilniaus pitinis aplinkkelis) is een stadsautoweg in Litouwen. De weg vormt de zuidelijke bypass van Vilnius en verbindt de A1 in het westen met de A3 en A15 in het oosten. De zuidelijke bypass is 11 kilometer lang, en op één set verkeerslichten na, volledig ongelijkvloers.

Routebeschrijving

De Vilnius Southern Bypass begint ten zuidwesten van Vilnius op een klaverblad met de A1, die westwaarts naar Kaunas loopt. Direct hierna volgt een verkeerslicht naar een terrein met enkele groothandels. Daarna verloopt de weg met 2x2 rijstroken door het zuiden van Vilnius. Men kruist de rivier de Neris twee maal. Er is een half sterknooppunt met de Vilnius Western Bypass. Het breedste deel van de weg telt 8 rijstroken, maar nergens zijn meer dan 2x2 rijstroken rechtdoor. In het zuidoosten van Vilnius gaat de bypass bij een verkeerslicht over in de A3 richting Minsk. Op dit punt begint ook de A15, die zuidwaarts naar Lida loopt.

Namen

De Vilnius Southern Bypass heeft verschillende straatnamen, van west naar oost;

  • Gariūnų gatvė
  • Oslo gatvė
  • Laisvės prospektus
  • Tūkstantmečio gatvė
  • Žirnių gatvė

Geschiedenis

In 1969 opende het eerste, zuidelijke deel van de bypass, inclusief de Lazdynų tiltas, de oostelijke brug over de rivier de Nerias. Tussen 1983 en 1986 is het zuidwestelijk deel van de zuidelijke bypass aangelegd, inclusief de Gariūnų tiltas, de westelijke brug over de rivier de Nerias. In 2009 opende de flyover over de rotonde van de Geležinio Vilko gatvė, tevens het einde van de A1. Tevens opende toen de ontbrekende schakel tussen Geležinio Vilko gatvė en Dariaus Girėno gatvė, waarmee de zuidelijke bypass van Vilnius doorgaand te berijden was. In 2010 is de Lazdynų tiltas verbreed van 2x3 naar 4+2+2 rijstroken. Tussen 2011 en 2013 is het zuidwestelijk deel van de rondweg aangelegd en op 10 december 2013 opengesteld tussen A4 en A1.[1] Op dat moment is de weg genummerd als de A19 ten zuiden van de A1.

Referenties