Vilnius Western Bypass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A2
Begin Vilnius
Einde Vilnius
Lengte 9 km
Route

Vilnius Southern Bypass

L. Asanavičiūųtė gatvė

Pilaitės gatvė

Šešuolių gatvė

Sūduvių gatvė

Pavilnionių gatvė

De Vilnius Western Bypass (Litouws: Vilniaus vakarinis aplinkkelis) is een stadsautoweg in Litouwen. De weg vormt een gedeeltelijke westelijke bypass van Vilnius. De weg is 9 kilometer lang en volledig ongelijkvloers.

Routebeschrijving

De Vilnius Western Bypass begint met een half sterknooppunt op de Vilnius Southern Bypass, direct gevolgd door een korte tunnel van 150 meter lengte. De snelweg telt hier 2x3 rijstroken en en verloopt noordwaarts langs de westkant van Vilnius. De weg vormt min of meer de scheiding tussen de flatwijken naar het oosten en de laagbouw naar het westen. Aan de noordkant van Vilnius eindigt de autoweg op de A2 richting Panevėžys.

Wegnummering

De bypass is bewegwijzerd met een indirecte verwijzing naar de A2/A14 richting noorden.

Geschiedenis

Op 27 januari 2011 opende de eerste 1 kilometer vanaf de Vilnius Southern Bypass tot een tijdelijke aansluiting met L. Asanavičiūtė gatvė. Op 19 november 2013 opende nog eens 3 kilometer tot Šešuolių gatvė.

In juli 2015 begonnen werkzaamheden om de bypass verder te verlengen tot de A2 ten noorden van Vilnius. Dit deel is 5,4 kilometer lang en kostte € 90 miljoen. Het tracé van de bypass was altijd vrijgehouden van bebouwing. De ongelijkvloerse autoweg opende op 20 december 2016 voor het verkeer.[1][2]

Referenties