Vilsundbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vilsundbroen
Overspant Vilsund
Rijstroken 1x2
Totale lengte 380 meter
Hoofdoverspanning 30 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 16-07-1939
Verkeersintensiteit 8.800 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Vilsundbrug (Deens: Vilsundbroen) is een boogbrug en basculebrug in Denemarken, gelegen bij Vilsund in het noordwesten van het land. De brug overspant het Vilsund.

Kenmerken

De Vilsundbrug is een brug met 5 overspanningen in de vorm van een boogbrug, 2 aan de westzijde en 3 aan de oostzijde, met ertussen een basculebrug. De boogoverspanningen zijn ongeveer 67 meter lang, de basculeoverspanning is 30 meter. Het brugdek is 10,4 meter breed en slechts enkele meters hoog. Over de brug loopt de primærrute 26 van Skive naar Thisted. De brug verbindt het eiland Mors met het grotere eiland Vendsyssel, dat vaak als onderdeel van Jylland (Jutland) wordt gezien.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was ter plekke een veerdienst, maar het toenemende verkeer in de jaren '20 zorgde voor een discussie of er een brugverbinding moest komen. In 1934 werd besloten om een vaste verbinding over het Vilsund aan te leggen, en de brug is vervolgens tussen 1937 en 1939 aangelegd. De brug opende op 16 juli 1939 voor het verkeer. De brug werd ontworpen door de Deense ingenieur Anker Engelund, die tal van grote bruggen in Denemarken heeft ontworpen.

Het belang van de brug nam in 1978 verder toe toen Sallingsundbrug werd opengesteld, aan de andere kant van het eiland Mors, zodat een doorgaande verbinding tussen Skive en Thisted ontstond.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks passeren 8.800 voertuigen de brug.

Referenties