Vincent Thomas Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vincent Thomas Bridge
California 47.svg
Vincent Thomas Bridge.jpg
Overspant Los Angeles Harbor
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.847
Hoofdoverspanning 457 meter
Hoogte brugdek 56 meter
Openstelling 15-11-1963
Verkeersintensiteit 48.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Vincent Thomas Bridge is een hangbrug in de Verenigde Staten, gelegen in het zuiden van Los Angeles, California.

Kenmerken

De Vincent Thomas Bridge overspant de Los Angeles Harbor in het zuiden van de stad. Over de hangbrug loopt de State Route 47 met 2x2 rijstroken. De hangbrug heeft een totale lengte van 1.847 meter en een hoofdoverspanning van 457 meter. De brugpylonen zijn 111 meter hoog en de vrije doorvaart is 56 meter. Het is de grootste brug in de regio Los Angeles en de enige hangbrug in Southern California. Tevens is het de op drie na langste hangbrug in California. De brug overspant het havengebied van Los Angeles, en sluit in het westen aan op het beginpunt van de Interstate 110. De brug staat in een industriële omgeving.

Geschiedenis

Met de groei van de haven van Los Angeles was er een betere verbinding nodig voor lokaal havenverkeer en forenzenverkeer naar Long Beach. De brug is begin jaren '60 aangelegd en opende op 15 november 1963 voor het verkeer. In de eerste jaren werd het een "bridge to nowhere" geacht, vanwege het geringe gebruik en belang voor doorgaand verkeer. Met de groei van de havens van Los Angeles in de jaren '70 nam het belang echter toe en is thans een cruciale schakel in het zuiden van Los Angeles. Tussen 1963 en 2000 werd er tol geheven op de brug, oorspronkelijk 25 cent in beide richtingen maar vanaf 1983 50 cent alleen richting westen. Aangezien de brug de enige grote brug in de regio Los Angeles is, komt de brug veel voor in films die zich in en rond Los Angeles afspelen.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 48.000 voertuigen over de Vincent Thomas Bridge. Het is daarmee één van de rustigste snelwegen in de regio Los Angeles, vanwege het gebrek aan belang voor doorgaand verkeer en forenzenverkeer anders dan naar het havengebied.

Referenties