Virovitica-Podravina

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Virovitica
Grootste stad Virovitica
Oppervlakte 2.024 km²
Inwonertal 71.432 (2021)
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Afkorting

De provincie Virovitica-Podravina (Kroatisch: Virovitičko-Podravska Županija) is gelegen in het noorden van Kroatië. Deze županija grenst aan 4 andere županije en aan Hongarije. De naam is samengesteld uit de naam van de stad Virovitica en de rivier Drava die hier de grens met Hongarije vormt.

Inleiding

Virovitica-Podravina is een dunbevolkte županija langs de Hongaarse grens. De hoofdstad is Virovitica gelegen in het westen van de županija. Er zijn verder nauwelijks grote plaatsen, het merendeel van het land is landbouwgebied. Het landschap in het zuiden is heuvelachtig, in het noorden overwegend vlak. Het uiterste zuiden is wat meer bergachtiger met bosgebieden.

Wegennet

Door het ontbreken van grote steden en de ligging tegen de grens zijn er nauwelijks doorgaande wegen in deze županija. De D2 loopt van noordwest naar zuidoost over de lengte van de županija en loopt door Virovitica heen. Deze weg, ook wel Podravska Cesta genaamd, is de de belangrijkste doorgaande weg in Noord-Kroatië. De D5 loopt van noord naar zuid vanuit Hongarije naar Bosnië-Herzegovina en heeft daarom ook een internationale functie. Verder zijn er nog voornamelijk wegen met een regionale of lokale functie.

Virovitica-Podravina heeft geen autoceste binnen haar grondgebied.

Referenties


Županije in Kroatië

Bjelovar-BilogoraBrod-PosavinaDubrovnik-NeretvaIstraKarlovacKoprivnica-KriževciKrapina-ZagorjeLika-SenjMeđimurjeOsijek-BaranjaPožega-SlavonijaPrimorje-Gorski KotarSplit-DalmacijaŠibenik-KninSisak-MoslavinaVaraždinVirovitica-PodravinaVukovar-SrijemZagreb (stad)Zagreb (provincie)Zadar