Vladimir

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vladimir oblast
Владимирская область
Flag of Vladimir oblast.png
Vladimir oblast.png
Hoofdstad Vladimir
Grootste stad Vladimir
Oppervlakte 29.000 km²
Inwonertal 1.444.000
Lengte snelwegennet
Eerste snelweg nvt
Afkorting VLA

Het oblast Vladimir (Russisch: Владимирская область) is een oblast in Europees Rusland. Het is iets kleiner dan Nederland en telt 1,4 miljoen inwoners.

Inleiding

Het oblast Vladimir ligt centraal in Europees Rusland, niet ver ten oosten van Moskva. Het grenst kloksgewijs aan de oblasten Yaroslavl, Ivanovo, Nizhny Novgorod, Ryazan en Moskva. De hoofdstad en grootste stad Vladimir ligt centraal in het oblast en telt zo'n 350.000 inwoners. Verder zijn er geen grotere steden, maar wel wat stadjes als Murom en Kovrov in het oosten van het oblast. Het oblast is een afwisseling van weides en bossen, met name het oosten en zuiden is vrij dichtbebost. De rivier de Oka vormt een groot deel van de oostgrens.

Wegennet

De hoofdas van het wegennet in het oblast Vladimir is duidelijk de M7, die de stad Vladimir met Moskva en Nizhny Novgorod verbindt. Het is veruit de belangrijkste doorgaande weg in het oblast. Door het noordwesten van het oblast loopt ook nog de M8, maar die heeft voor het oblast weinig belang. De overige wegen zijn regionale wegen, waarvan de meesten in of bij Vladimir beginnen. De belangrijkste hiervan zijn de A113 en R72.

Er zijn een aantal vierstrooks wegen in het oblast, voornamelijk gevormd door de M7. Ten zuiden van Vladimir ligt een vrij lange en ongelijkvloerse rondweg van de M7 met 2x2 rijstroken. Vrijwel de gehele M7 in Vladimir is vierstrooks. Elders zijn her en der wat ongelijkvloerse kruisingen tussen hoofdwegen, maar weinig vierstrooks wegen, behalve belangrijke stadswegen in Vladimir en Kovrov en Murom.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Vladimir

M7M8A108A113R71R72R73R74R75R76R125