Vlakebrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlakebrug
Overspant Kanaal door Zuid-Beveland
Rijstroken 1x2
Totale lengte 303 meter
Hoofdoverspanning 30 meter
Hoogte brugdek ?
Openstelling 1992
Verkeersintensiteit 9.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Vlakebrug is een liggerbrug en basculebrug in Nederland, gelegen in de provinciale weg N289. De brug overspant het kanaal door Zuid-Beveland. De totale lengte bedraagt 303 meter met een hoofdoverspanning van 30 meter.

Kenmerken

De Vlakebrug is aan de westzijde voorzien van stalen liggers. Aan de oostzijde is de brug voorzien van betonnen liggers. Aan de oostzijde van het kanaal bevindt zich de basculebrug met basculekamer. De brug telt 1x2 rijstroken met aan weerszijden een fietspad. De brug vormt een alternatief bij afsluitingen van de nabijgelegen Vlaketunnel. Ten noorden van de brug bevindt zich een aparte spoorbrug voor de spoorlijn Vlissingen - Roosendaal.

Geschiedenis

De huidige brug is al de derde brug op deze locatie. De eerste brug is door bombardementen in 1944 onherstelbaar beschadigd. In 1946 is er een nieuwe brug gebouwd. Deze brug is in 1992 vervangen door de huidige brug.

Verkeersintensiteiten

In 2010 maakten dagelijks 9.000 voertuigen van de Vlakebrug gebruik. De brug is met name van lokaal belang, aangezien het doorgaande verkeer gebruikt maakt van de zuidelijker gelegen Vlaketunnel in de A58. Ook is de weg van belang als omleidingsroute, wanneer de Vlaketunnel is afgesloten.

Referenties