Vlechtwerk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een vlechtwerk op de Randweg Eindhoven.
Een vlechtwerk op de Randweg Eindhoven.
Een vlechtwerk op de A4 bij het Prins Clausplein.

Definitie

Een vlechtwerk is een gedeelte van een (samenstel van) knooppunt(en), waar verkeersstromen elkaar niet kruisen middels een weefvak, maar elkaar ongelijkvloers kruisende verbindingswegen.


Toelichting

Een vlechtwerk heeft de bedoeling om uitwisselingen tussen twee rijbanen (met verkeersstroom in dezelfde richting) op ongelijkvloerse wijze af te wikkelen. De term heeft dus betrekking op het functioneel ontvlechten van verkeersstromen.


Lijst van vlechtwerken

Grote vlechtwerken


Trivia: vlechtwerk en "breiwerk"

Een vlechtwerk wordt geregeld ten onrechte aangeduid als breiwerk. De reden hiervoor is de spreektaal, en de woordverwantschap met handwerkactiviteiten. Een vlechtwerk wordt verbasterd tot breiwerk door mensen die de klok wel hebben horen luiden, maar niet precies weten waar de klepel hangt, namelijk dat de term is ontleend aan het functioneel ontvlechten van verkeersstromen. De termen breien en vlechten lijken dus in een compleet andere betekenis op elkaar, en een breiwerk klinkt best wel ingewikkeld, net zo ingewikkeld als de wegenstructuur van een vlechtwerk voor velen lijkt te zijn. Maar de term breiwerk is dus te vermijden wanneer een vlechtwerk wordt bedoeld.

De term breivak als samentrekking van vlechtwerk, "breiwerk" en weefvak gaat nog een stap verder in verbastering; klinkklare onzin dus.

In andere talen

  • Duits (Deutsch): Ausfädelungsstelle, Verflechtungsstelle
  • Engels (English): Basketweave interchange


Referenties