Voie express

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Voie Expresse)
Ga naar: navigatie, zoeken
De N7 bij Moulins, een voie express.

Een voie express of voie rapide is de Franse variant van een expresweg. Een voie express heeft vaak het uiterlijk van een gewone snelweg, maar is tolvrij en kent vaak wat meer afslagen. Tevens zijn de vluchtstroken vaak smaller of ontbreken deze zelfs en vaak zijn er minder faciliteiten langs de weg, zoals parkeerplaatsen en tankstations. Tevens heeft de weg een andere juridische status. Per 1 januari 2018 had Frankrijk 3.809 kilometer voie express.

Een voie express heeft in de regel 2x2 rijstroken, een middenberm, vluchtstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Feitelijk zijn het daarmee gewoon snelwegen. Een bekende voie express voor Nederlanders en Belgen is de N104 rond Parijs. De maximumsnelheid op voies expresses is in de regel 110 km/uur, terwijl een autoroute vaak een maximumsnelheid van 130 km/uur heeft. Ook kan het alignment van een voie express van een autoroute afwijken doordat er scherpere bochten en steilere hellingen voor kunnen komen. Een verschil is de bewegwijzering. Deze wordt in de regel met witte en groene borden gedaan, in plaats van blauwe borden. In de regio Bretagne zijn behalve de A84 helemaal geen autoroutes en zijn vrijwel alle hoofdwegen als voie express uitgevoerd in het kader van het Plan routier Breton.

Het concept is vergelijkbaar met een autovía in Spanje, een Autobahnähnliche Straße in Duitsland en een droga ekspresowa in Polen.

Zie ook

Referenties


Expresswegnamen in de wereld

Autobahnähnliche StraßeBrza cestaBrzi putDroga ekspresowaDual CarriagewayDrum expresExpresswayExpreswegHitra cestaKlasse GPMotortrafikkveiMotortrafikledRychlostní silniceRýchlostná cestaSchnellstraßeSchnellstroossSkorostni putishtaStroomwegSuperstradaVoie ExpresseVía rápida