Voie express

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Voie Rapide)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De N7 bij Moulins, een voie express.
De N59 bij Saint-Dié.

Een voie express of voie rapide is een type autoweg in Frankrijk. Een voie express heeft de kenmerken van een autoroute, met minimaal 2x2 rijstroken, vluchtstroken en ongelijkvloerse aansluitingen. De maximumsnelheid op een voie express is maximaal 110 km/h, maar kan lager liggen in stedelijke gebieden. Een voie express is in tegenstelling tot een autoroute bijna altijd tolvrij. Per 31 december 2023 had Frankrijk 4.190 kilometer voie express.

Kenmerken

De voie express heeft minder rigide ontwerpeisen dan een autoroute. Waar een autoroute vrijwel altijd over een geheel nieuw tracé wordt aangelegd, is een voie express vaak ontstaan uit de ombouw van een bestaande weg, alhoewel sommige voies expresses ook over een nieuw tracé zijn aangelegd.

De voie express is onderdeel van een route nationale of een route départementale. Sinds in 1973 en 2006 een groot deel van de routes nationales gedeclasseerd is, zijn de overgebleven routes nationales vaak een voie express of staan ze op de nominatie om opgewaardeerd te worden tot een voie express.

De voie express is in vlakke, landelijke gebieden vaak nauwelijks afwijkend van autoroutes, behalve dat de maximumsnelheid niet hoger ligt dan 110 km/h. In bergachtige gebieden kunnen voies expresses meer substandaard kenmerken hebben. Ook in stedelijk gebied zijn de voie expresses soms meer substandaard, met scherpe bochten, krappe aansluitingen en een minder optimaal alignement. Dit geldt echter ook voor diverse autoroutes.

De bewegwijzering is ook afwijkend. Waar op autoroutes blauwe bewegwijzering wordt gebruikt, geldt dit niet voor de voie express, die groene of witte wegwijzers heeft, afhankelijk van de bestemmingen en status van de weg (route nationale of route départementale).

In Bretagne zijn vrijwel geen autoroutes; alle hoogwaardige wegen zijn hier als voie express uitgebouwd. Dit is een gevolg van het besluit om het Plan routier Breton geheel tolvrij uit te voeren. In Midden-Frankrijk wordt het netwerk van de Route Centre-Europe Atlantique (RCEA) ontwikkeld als een serie voies expresses voor oost-westverkeer.

Het concept is vergelijkbaar met een autobahnähnliche Straße in Duitsland en een droga ekspresowa in Polen.

Zie ook

Referenties


Expresswegnamen in de wereld

Autobahnähnliche StraßeBrza cestaBrzi putDroga ekspresowaDual CarriagewayDrum expresExpresswayExpreswegHitra cestaKlasse GPMotortrafikkveiMotortrafikledRychlostní silniceRýchlostná cestaSchnellstraßeSchnellstroossSkorostni putishtaStroomwegSuperstradaVoie expressVía rápida