Volgograd

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Volgogradskaya oblast
Волгоградская область
Flag of Volgograd Oblast.svg
Volgograd Oblast.png
Hoofdstad Volgograd
Grootste stad Volgograd
Oppervlakte 113.900 km²
Inwonertal 2.611.000
Lengte snelwegennet 21 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting VGG

Het oblast Volgograd (Russisch: Волгоградская область) is een oblast in het zuiden van Rusland. Het oblast is ongeveer drie keer zo groot als Nederland en telt 2,6 miljoen inwoners. De hoofdstad is de gelijknamige stad Volgograd.

Inleiding

Het oblast Volgograd ligt in het zuiden van Rusland en is vernoemd naar de stad Volgograd, die weer vernoemd is naar de machtige rivier de Volga, de grootste rivier van Europa. Het oblast grenst in het oosten aan Kazachstan, in het zuiden aan het oblast Astrakhan en de Republiek Kalmykia, in het westen aan de oblasten Rostov en Voronezh en in het noorden aan Saratov. De stad Volgograd ligt in het zuiden van het oblast, en is ook de enige grote stad van het gebied.

Van de 2,6 miljoen inwoners van het oblast wonen er 1 miljoen in de stad Volgograd, een zeer langgerekte stad die zich 60 kilometer langs de rivier de Volga uitstrekt. Bij Volgograd staat grootste waterkrachtcentrale van Europa. De meeste andere grotere plaatsen in de regio zijn voorsteden van Volgograd. De overige plaatsen in het oblast zijn vrij klein, alleen Kamyshin heeft nog enige omvang.

Het oblast bestaat voornamelijk uit steppes, die naar het oosten toe vrij droog zijn, haast woestijnachtig. Het overgrote deel van het oblast is gecultiveerd met landbouw en verspreid dorpen. Behalve de rivier de Volga stroomt ook de grote rivier de Don door het oblast, beiden zijn verbonden met het Volga-Donkanaal. De economie is gebaseerd op landbouw en zware industrie rond Volgograd. De energiesector is in Volgograd vrij groot, met een raffinaderij en de grootste waterkrachtcentrale van Europa. De stad Volgograd heette voor 1961 Stalingrad en is beroemd vanwege de Slag om Stalingrad in 1942-1943.

Wegennet

Het wegennet van het oblast Volgograd is onderontwikkeld in vergelijking met de oblasten naar het westen en noorden. Het wegennet is sterk op de stad Volgograd gecentreerd, alle genummerde wegen in het oblast lopen van, naar of langs Volgograd. Veruit de belangrijkste weg is de M6 van Moskva naar Astrakhan. De M21 komt vanuit Rostov. Verder zijn er voornamelijk R-wegen vanuit Volgograd, zoals langs beide oevers van de Volga naar het noorden en naar Elista in het zuiden. Ook is er een regionale bypass langs de zuidwestkant van Volgograd, genummerd als de A153. Het wegennet in het noorden en westen van het oblast Volgograd is slecht geïntergreerd met weinig duidelijk doorgaande wegen. Hier liggen ook weinig grotere plaatsen. Ten oosten van de Volga is maar één genummerde weg. Alhoewel er aan de zijde van Kazachstan een genummerde weg (A31) naar de Russische grens loopt, zijn er geen genummerde wegen naar de grens met Kazachstan.

De agglomeratie Volgograd beschikt over een netwerk van stadswegen, waarvan sommige ongelijkvloerse kruisingen en gescheiden rijbanen hebben, alhoewel er geen echte autosnelwegen zijn. De M6 verloopt circa 50 kilometer door bebouwd gebied, en Volgograd heeft een vierstrooks westelijke bypass en een tweestrooks zuidelijke Bypass (A153), die echter niet op elkaar aansluiten. Er is één brug over de Volga en noordelijker verloopt de R226 over de stuwdam bij de waterkrachtcentrale, zodat er in het oblast Volgograd twee verbindingen over de Volga zijn. Belangrijke stadswegen tellen 2x3 rijstroken, waaronder delen van de M6 en de westelijke bypass. Verspreid zijn er ongelijkvloerse kruisingen, maar niet consistent op alle kruispunten.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Volgograd

M6M21A153R221R226R228