Volkerakbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Volkerakbrug
NLA029.svg
Blank.png
Overspant Volkerak en Hollands Diep
Rijstroken 2x2 plus vluchtstroken
Totale lengte onbekend
Hoofdoverspanning 24 meter
Hoogte brugdek 12,9 meter
Openstelling 1969
Verkeersintensiteit 56.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Volkerakbrug is een beweegbare brug in de rijksweg A29 die op die plek een dubbelnummering heeft met de A59. De brug is gelegen in de Volkerakdam die de scheiding vormt tussen het Volkerak aan de westkant en het Hollands Diep aan de oostkant. Door Rijkswaterstaat wordt de brug ook wel 'brug over benedenhoofd Volkeraksluizen' genoemd.[1]

Kenmerken

De brug is uitgevoerd als een basculebrug met twee afzonderlijke kleppen. De A29 (die op die plek is dubbel genummerd met de A59) die over de brug heen loopt heeft 2x2 rijstroken met op elke rijbaan een vluchtstrook. Daarnaast loopt ook nog een weg voor langzaam verkeer over de brug. Deze parallelweg deelt samen met de oostelijke rijbaan van de A29 één klep. De brug heeft stalen barriers als middenafscheiding.

De brug is gelegen boven de meest zuidelijke kolk van de Volkeraksluizen. De sluizen die gelegen zijn tussen het Volkerak aan de westkant en het Hollands Diep aan de oostkant kennen in totaal vier kolken voor het schutten van schepen, maar vanwege het ontbreken van een brug over de andere kolken kunnen hogere schepen alleen van de zuidelijke kolk gebruik maken.

De Volkeraksluizen en daarmee ook de Volkerakbrug liggen net in de provincie Noord-Brabant. Direct ten noorden van de sluizen ligt de provinciegrens met Zuid-Holland. Eveneens direct aan de noordkant ligt knooppunt Hellegatsplein.

De maximumsnelheid op de brug is overdag 100 km/h en 's avonds en ’s nachts 130 km/h.

Geschiedenis

De Volkerakdam waarop de A29 is gelegen en waarin de Volkeraksluizen en en de Volkerakbrug zijn aangelegd is één van de Deltawerken. De dam sluit sinds 1969 het Volkerak af van het Hollands Diep, al is de bouw van de sluizen al begonnen in juli 1960. Met de aanleg van de Volkerakdam is ook een weg over de dam gelegd alsmede een beweegbare brug ter hoogte van de sluizen. Deze Volkerakbrug was in 1965 gereed, maar de aansluitende dam was pas vier jaar later gereed. Enkele jaren daarna is over de Volkerakdam een autosnelweg gebouwd, namelijk de A29. Het wegvak tussen knooppunt Hellegatsplein en afrit Willemstad opende op 2 juli 1976.

Toekomst

Vooralsnog zijn er geen plannen om de brug te vervangen of (grootschalig) te renoveren.

Verkeersintensiteiten

In 2019 reden dagelijks ongeveer 56.000 voertuigen over het snelweggedeelte van de brug.[2]

Wetenswaardigheden

Externe links

Referenties