Vollenhoverbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vollenhoverbrug
Overspant Vollenhoverkanaal
Rijstroken 1x2
Totale lengte 40,3 meter
Hoofdoverspanning 12,4 meter
Hoogte brugdek 2,8 meter
Openstelling 1941 / 2012
Verkeersintensiteit 6.600 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Vollenhoverbrug is een ophaalbrug in Nederland, gelegen op de grens van de provincies Flevoland en Overijssel. De brug is gelegen in de provinciale weg N331 bij Vollenhove.

Kenmerken

De Vollenhoverbrug is een ophaalbrug met aan weerszijden een aanbrug. De totale bruglengte bedraagt 40,3 meter, waarbij de ophaalbrug een overspanning van 12,4 meter heeft en de zijoverspanningen 12,3 en 11,0 meter bedragen. De ophaalbrug bestaat constructief uit twee dekken, een dek van de N331 van 9 meter breed en een fietsdek van 4 meter breed. Beiden zijn aan elkaar gekoppeld. Over de brug verloopt de N331 van Vollenhove naar Marknesse en Emmeloord. De brug overspant het Vollenhoverkanaal, een vernauwing tussen het Kadoelermeer in het zuiden en het Vollenhovermeer in het noorden. De brug is in het beheer van de provincie Flevoland.

Geschiedenis

De brug is aangelegd als toegang tot de Noordoostpolder. De dijk van de Noordoostpolder kwam in 1939 gereed, de brug is daarna aangelegd als toegangsweg, maar in 1940 brak de Tweede Wereldoorlog uit, in die periode is de brug nog wel aangelegd, maar de verdere ontwikkeling van de Noordoostpolder lag stil tot na de oorlog. De stalen bovenbouw van de brug is in juli 1941 aanbesteed.[1] Vermoedelijk was er geen civiel verkeer over de brug toegestaan tot na de oorlog.

De oorspronkelijke Vollenhoverbrug was een ophaalbrug. De brug had een houten brugdek en een stalen hamei, met één dek met smalle fiets/voetpaden aan de zijkanten. In de laatste jaren was de brug zelf groen en wit geschilderd. De maximumsnelheid was oorspronkelijk 80 km/h maar is later naar 60 km/h verlaagd.

De brug is in 2012 vervangen door een nieuwe ophaalbrug. De oude brug was versleten. De doorvaartbreedte beperkte de naastgelegen scheepswerf van Royal Huisman Shipyard, waardoor een vervanging wenselijk was.[2] In 2010 is hiervoor een bestemmingsplan door de gemeente Noordoostpolder vastgesteld. De nieuwe Vollenhoverbrug heeft een gescheiden rijbaan en fietspad. Tijdens de vervanging was er een noodbrug. De sloop van de oude brug begon op 17 oktober 2011.[3] De nieuwe brug is op 3 april 2012 opengesteld voor het verkeer.[4]

Referenties