Vologda

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vologda oblast
Вологодская область
Flag of Vologda oblast.png
Vologda oblast.png
Hoofdstad Vologda
Grootste stad Cherepovets
Oppervlakte 145.700 km²
Inwonertal 1.202.000
Lengte snelwegennet
Eerste snelweg nvt
Afkorting VLG

Het oblast Vologda (Russisch: Вологодская область) is een oblast in Europees Rusland. Het oblast telt ruim 1,2 miljoen inwoners en is circa 3,5 keer zo groot als Nederland.

Inleiding

Het oblast Vologda ligt zo'n 400 kilometer ten noorden van de Russische hoofdstad Moskva en is één van de grotere oblasten die nog dicht bij Moskva ligt. Het grenst kloksgewijs aan de regio Karelia en de oblasten Arkhangelsk, Kirov, Kostroma, Yaroslavl, Tver, Novgorod en Leningrad. De hoofdstad Vologda ligt centraal in het zuiden van het oblast. Het oblast is vlak tot glooiend en is dichtbebost met taiga. In het zuidwesten komen ook omvangrijke veengebieden voor. In het oblast liggen een aantal grote meren, waarvan het stuwmeer van Rybinsk en het Onegameer het grootste zijn. Grote delen van met name het oosten van het oblast zijn nauwelijks ontwikkeld. De hoofdstad is de gelijknamige stad Vologda met 300.000 inwoners, de grootste stad is de industriestad Cherepovets met 310.000 inwoners. De economie is gebaseerd op zware industrie (met name in Cherepovets) en bosbouw.

Wegennet

Het wegennet van het oblast Vologda is niet erg uitgebreid, de bevolkingsdichtheid is buiten de twee grootste steden laag. De M8 doorkruist het oblast van noord naar zuid en is de doorgaande route van Moskva naar Arkhangelsk. De A114 is de primaire oost-westas in westelijk Vologda en verbindt Vologda met Cherepovets en Sankt-Petersburg. De R7 vormt de primaire oost-westas door het midden en oosten van het oblast maar bedient geen grote plaatsen. De R5 is de primaire route vanaf Vologda naar de regio Karelia. Andere genummerde wegen zijn minder belangrijk, de enige noord-zuidroute van het oosten van het oblast is de R157, dit is de enige genummerde weg naar het oblast Kostroma, ondanks de lange grens. Er zijn geen verharde wegen naar het oostelijk gelegen oblast Kirov. Tevens zijn er geen snelwegen in het oblast, wel zijn er korte 2x2-wegen in Vologda en bij Cherepovets. De stad Vologda heeft een gedeeltelijke westelijke rondweg met ongelijkvloerse kruisingen.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Vologda

M8A114R1R5R6R7R8R37R84R104R157