Voormalige A162 (Rusland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A162
Begin Kyzyl
Einde Teli
Lengte 340 km
Route

Kyzyl

Shagonar

Chadan

Ak-Dovurak

Teli

De voormalige A162 is een avtodoroga in Rusland, gelegen in de republiek Tuva. De weg vormt een oost-westroute door het zuiden van de republiek, vanaf Kyzyl tot Teli. De route is circa 340 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A162 begint in de hoofdstad Kyzyl op de M54. De weg telt in Kyzyl deels 2x3 rijstroken, maar is al snel enkelbaans. De weg volgt de rivier de Yenisey westwaarts door een woest en kaal landschap, door een brede vallei. Het landschap bestaat uit kale bergen en droge prairies en doet denken aan het westen van de Verenigde Staten. De weg is geasfalteerd, maar eenvoudig. De weg verloopt dan over een eenvoudig en vlakke bergpas van circa 1.200 meter, waarna in Chadan de A163 gekruist wordt. Westelijker bereikt men het industriestadje Ak-Dovurak, waar de A161 uit Abakan eindigt. De weg loopt dan nog verder naar het dorp Teli, maar onduidelijk is of dit deel ook geasfalteerd is.

Geschiedenis

De A162 is vermoedelijk in de jaren '60 aangelegd als enige oost-westverbinding in de republiek Tuva. De weg verbindt 4 van de 5 steden in Tuva. Het wegdek is decennia lang niet onderhouden, maar het droge klimaat heeft de weg enigszins geconserveerd. In 2011 is het Russische wegennet hernummerd en is de A162 toegekend naar een route rond Vladikavkaz in de Kaukasus.

Referenties


Hoofdwegen in de republiek Tuva

R257 (M54) • A161A162A163