Knoten Voralpenkreuz

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Voralpenkreuz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voralpenkreuz
Kruisende wegen
Type klaverturbine
Opengesteld 1990

Het Knoten Voralpenkreuz is een knooppunt in Oostenrijk, gelegen bij de stad Wels in Oberösterreich. Hier kruist de A1 de A8 en A9.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de streek, de Voralpen. Het is feitelijk de toegangspoort naar de Alpen, die naar het zuiden zichtbaar zijn, met name voor verkeer vanaf de A8 richting A9 naar Graz.

Configuratie

Het knooppunt is een goed voorbeeld van een klaverturbine waarbij de helft via klaverlussen en de helft via turbinebogen gaat. Verkeer van Salzburg naar Wels en van Linz naar Graz is gestroomlijnd. De A1 versmalt op dit punt van 2x3 naar 2x2 rijstroken richting Salzburg gezien. De A8 en A9 tellen 2x2 rijstroken en zijn een stuk rustiger. Het knooppunt ligt op circa 410 meter boven zeeniveau in vrij vlak en open gebied, de Alpen liggen duidelijk verder weg.

Geschiedenis

Het Knoten Voralpenkreuz kent een vrij lange geschiedenis. De A1 is ter plekke op 26 augustus 1960 opengesteld tussen Sattledt en Vorchdorf over 12 kilometer. Sprake van een knooppunt was er nog lang niet, dat gebeurde 30 jaar later op 27 juni 1990, toen de A9 werd opengesteld vanaf het Knoten Voralpenkreuz tot aan Inzersdorf im Kremstal over 16 kilometer. Op 24 augustus 2003 opende het laatste deel van de A8 tussen Wels-West en het Knoten Voralpenkreuz. Pas sinds 2004 is de A9 doorgaand te berijden richting Graz daar deze voordien bij Inzersdorf eindigde.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 49.100 voertuigen over de A1 bij Sattledt, ten oosten van het knooppunt, en 46.200 voertuigen bij Vorchdorf, ten westen van het knooppunt. De A8 is met 17.800 voertuigen nog wat rustiger, en de A9 is met 19.100 voertuigen per etmaal niet veel drukker.[2] De meeste drukte is in de zomerweekenden.

Referenties

knooppunten in Oostenrijk

BregenzBruck an der MurBruckneudorfDeutsch-WagramEibesbrunnEisenstadtFloridsdorfGraz-OstGraz-WestGuntramsdorfHaidInnsbruckInnsbruck-AmrasInnsbruck-WiltenInzersdorf-SüdInzersdorf-WestJettsdorfKaisermühlenKlagenfurt-NordKlagenfurt-WestKorneuburgLinzLinz-HummelhofMattersburgOberinntalPeggauPongauPraterRaasdorfRiegersdorfSalzburgSankt MichaelSankt PöltenSchwadorfSchwechatSeebensteinSpittalSteinhäuslStockerauSüßenbrunnTraismauerVillachVoralpenkreuzVösendorfWelsWiener Neustadt