Voronezh

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voronezhskaya oblast
Воронежская область
Flag of Voronezh Oblast.png
Voronezh oblast.png
Hoofdstad Voronezh
Grootste stad Voronezh
Oppervlakte 52.400 km²
Inwonertal 2.336.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting VOR

Het oblast Voronezh (Russisch: Воронежская область) is een oblast in Europees Rusland. Het oblast is met ruim 52.000 km² wat groter dan Nederland en telt ruim 2,3 miljoen inwoners. De hoofdstad is de gelijknamige stad Voronezh.

Inleiding

Het oblast Voronezh ligt zo'n 500 kilometer ten zuiden van Moskva en heeft een internationale grens met Oekraïne. Tevens grenst het kloksgewijs aan de oblasten Lipetsk, Tambov, Saratov, Volgograd, Rostov. Belgorod en Kursk. De hoofdstad Voronezh telt 890.000 inwoners en ligt in het noordwesten van het oblast. Andere grotere steden zijn Rossosh en Borisoglebsk. De rivieren Don en Voronezh stromen door het oblast. Het grootste deel bestaat uit gecultiveerde steppe, met verspreid wat kleine bosgebieden. De industrie is vooral rond de stad Voronezh, de rest van het oblast is overwegend agrarisch. De hoofdstad Voronezh is één van de belangrijkere steden in Europees Rusland.

Wegennet

De M4 is veruit de belangrijkste weg van het oblast Voronezh en verloopt van noord naar zuid door het oblast. De hoofdstad Voronezh ligt er ook aan. Door het oosten van het oblast verloopt de M6 waar de stad Borisoglebsk aan is gelegen. De primaire oost-westroute is de A144 naar Kursk in het westen en Saratov in het oosten. De R193 verloopt naar Tambov in het noordoosten en de R194 vormt een parallelle route aan de M4 naar het zuiden. De andere R-wegen zijn regionaal in karakter. In het zuiden is de R185 naar Belgorod van belang. In het oblast zijn geen belangrijke grensovergangen met Oekraïne, alleen enkele secundaire. Een groot deel van de M4 is met 2x2 rijstroken uitgevoerd en is snelwegachtig, alhoewel de bypass van Voronezh weer tweestrooks is. Het ontbreekt Voronezh aan een goede bypass voor oost-westverkeer. In en rond de stad Voronezh zijn wel enkele ongelijkvloerse kruisingen.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Voronezh

M4M6A144R185R193R194R195R196