Doelgroepstrook

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Vrachtwagenstrook)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een doelgroepstrook is een rijstrook die gereserveerd is voor bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld lijnbussen, vrachtwagens, carpoolers of betalende weggebruikers. Het concept wordt in Europa relatief weinig gebruikt, maar is zeer gangbaar in de Verenigde Staten in de vorm van HOV of HOT-lanes. Met een doelgroepstrook wordt geen busbaan bedoeld, alhoewel er wel speciale busstroken zijn op sommige snelwegen, bijvoorbeeld op de M4 in London.[1] De wisselstrook op de A1 tussen het knooppunt Muiderberg en het knooppunt Diemen was oorspronkelijk een doelgroepstrook voor carpoolers, maar is omgezet in een reguliere wisselstrook voor alle lichte voertuigen.

Eén van de bekendste doelgroepstroken in Nederland was de in 1993 geopende vrachtwagen- en busstrook op de Van Brienenoordbrug in de A16 in Rotterdam. Volledig nieuwe doelgroepstroken worden soms voorgesteld voor de A1 tussen Apeldoorn en Hengelo en de A67 tussen Eindhoven en Venlo, maar het is niet waarschijnlijk dat deze snelwegen op deze manier verbreed worden in verband met de hoge aanlegkosten van additionele infrastructuur naast de bestaande snelweg. Een reguliere verbreding ligt meer voor de hand. Voor zover bekend zijn er nergens in de wereld rijstroken voor enkel vrachtverkeer over grotere afstanden, alhoewel dit wordt voorgesteld voor de Interstate 70 in Missouri.

Vanwege de bouw van de A16 tussen de knooppunten Terbregseplein en Zestienhoven zijn de doelgroeprijbanen in het knooppunt Terbregseplein opgeheven. De strook voor verkeer komende vanaf de A16 is per 11 juli 2022 opgeheven,[2] de strook op de A20 vanuit Gouda richting Hoek van Holland is op 1 juli 2023 opgeheven.[3]

Referenties