Vreelandbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vreelandbrug
NLN201.svg
Vreelandbrug2.jpg
Overspant Utrechtse Vecht
Rijstroken 1x2
Totale lengte 65 meter
Hoofdoverspanning 10,6 meter
Hoogte brugdek 2,2 meter
Openstelling 1939
Verkeersintensiteit ca. 17.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Vreelandbrug, ook wel bekend als de Vechtbrug bij Vreeland, is een ophaalbrug gelegen in de N201 bij Vreeland in de provincie Utrecht. De brug overspant een gekanaliseerd deel van de Utrechtse Vecht.
Deze brug moet niet verward worden met de 200 meter verderop gelegen Van Leerbrug, een oude gietijzeren dubbele ophaalbrug in het centrum van Vreeland. Deze wordt ook wel eens aangeduid als Vechtbrug Vreeland.

Kenmerken

Vreelandbrug3.jpg

De brug is een rijksmonument en heeft inclusief twee korte aanbruggen een totale overspanning van 65 meter. De brug is een ophaalbrug en heeft blauw geschilderde ijzeren steunen en het contragewicht is wit. De N201 heeft 1x2 rijstroken en aan één zijde een vrijliggend fietspad en aan de dorpskant heeft de brug een voetpad. Er is nog een brugwachtershuisje aanwezig maar de brug wordt in principe op afstand bediend.

Geschiedenis

De brug is bij aanleg van de N201 in 1939 gebouwd over een gekanaliseerd deel van de Vecht. De oude Vechtloop is nog te herkennen op luchtfoto's en is te vinden langs het Boerenlaantje en Jubileumlaantje. Deze bocht van de Vecht is in de 15de eeuw afgesneden. De brug is een ontwerp van Willem Marinus Dudok die ook verantwoordelijk was voor het Raadhuis in Hilversum. Het oorspronkelijke bedieningshuisje op de brug is in 1997 vernieuwd.

Toekomst

In Vreeland bestaat het verlangen om de Vechtbrug te vervangen door een aquaduct.[1] Mede omdat er bij brugopeningen snel filevorming optreedt op de drukke N201 met daarbij behorende luchtvervuiling. Bij de provincie Utrecht is de wens voor een aquaduct genoteerd, maar de provincie geeft er vooralsnog geen hoge prioriteit aan.

Links

Referenties