Vrijheidsbrug (Budapest)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Szabadság híd
Blank.png
Szabadság híd.jpg
Overspant Duna
Rijstroken 2x1
Totale lengte 334 meter
Hoofdoverspanning 171 meter
Hoogte brugdek
Openstelling 04-10-1896
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Vrijheidsbrug (Hongaars: Szabadság híd) is een cantilever vakwerkbrug in Hongarije, gelegen over de Donau in Budapest.

Kenmerken

Szabadság híd-2.jpg

De Vrijheidsbrug is een stalen vakwerkbrug die volgens het cantilever principe is gebouwd, met een hangend middendeel. De brug is in totaal 334 meter lang, met een hoofdoverspanning van 171 meter. De brug is de kortste brug over de Donau in Budapest. Het brugdek is 20,1 meter breed, met een rijbaan met 2x1 rijstroken en een trambaan. De brug is ontworpen met veel decoraties en ornamenten.

De brug overspant de Donau aan de zuidzijde van het centrum. Het sluit aan de oostzijde aan op de eerste ringweg van de stad, aan de westkant is een complex kruispunt met de noord-zuidgelegen weg langs de Donau. Ten noordwesten van de brug ligt een heuvelrug waarop de Citadel van Budapest is gelegen. Rond de brug staan enkele landmarks, zoals het Hotel Gellért, de Corvinus-universiteit en de markthal.

Geschiedenis

Planvorming

De Vrijheidsbrug was de derde verkeersbrug over de Donau bij Budapest en de vierde brug in totaal (er was ook een spoorbrug). De tolinkomsten uit de andere bruggen was dermate hoog dat er een nieuwe brug van gefinancierd kon worden, op de opdracht hiertoe werd in 1893 gegeven. Er werd een brugontwerp gekozen, een cantilever vakwerkconstructie, de eerste brug van dit type in Budapest.

Aanleg van de brug

De brug in 1908.

De bouw van de brug begon in 1894. De pijlers en landhoofden waren in december 1985 voltooid. Het staal voor de brug werd geproduceerd vanaf februari 1895 en de brug kwam in augustus 1896 gereed. De brug werd op 4 oktober 1896 officieel opengesteld voor het verkeer.[1][2]

Aanwezig bij de opening was keizer Frans Jozef I van Oostenrijk, Ferenc József in het Hongaars genaamd. De brug werd naar hem vernoemd en stond als de Frans Jozef-brug bekend (Hongaars: Ferenc József híd). De brug opende ten tijde van de Millennium World Exhibition in Budapest dat jaar en was ontworpen met vele mythologische sculpturen en ornamenten.

In 1898 werd een tramlijn over de brug in dienst genomen. In 1928 werd ook een buslijn over de brug in dienst genomen. In 1938 werden de tramrails verplaatst naar het midden van de brug.

Oorlogsschade & herstel

Zoals alle bruggen over de Donau werd ook deze brug op 16 januari 1945 opgeblazen door het terugtrekkende Duitse leger. De centrale overspanning stortte in de Donau, maar de pylonen en overbruggingen naar de oever bleven staan. Het Rode Leger plaatste een pontonbrug over het ingestortte deel in maart 1945. De brug werd als eerste van alle Donaubruggen in Budapest hersteld en heropende op 20 augustus 1946. Bij de opening werd de huidige naam Vrijheidsbrug toegekend.

Latere renovaties

De brug was in 1946 grijs geschilderd in plaats van het oorspronkelijke groen, omdat op dat moment geen andere verf beschikbaar was. Tussen 1965 en 1969 is de brug gerenoveerd en in 1980 en 1986 werd de hele brug weer groen geschilderd. In 2007 is de brug 15 maanden afgesloten geweest om de brug te conserveren en corrosie te repareren.

Zie ook

Referenties

Bruggen over de Donau in Hongarije

Vámosszabadi-brugMonostori-brugElisabeth-brugMária Valéria-brugMegyeri-brug (M0) • Árpád-brugMargaret-brugSzéchenyi-brugElisabeth-brugVrijheidsbrugPetőfi-brugRákóczi-brugDeák Ferenc-brug (M0) • Pentele-brug (M8) • Beszédes József-brugKalocsa-Paks-brugSzent László-brug (M9) • Türr István-brug