Vršičpas

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Vrsic)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vršič
Hoogte 1.611 m
Weg
Hellingspercentage 14%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting oktober - mei
Opengesteld 1916
Kaart kaart

De Vršičpas is een bergpas in Slovenië. Met 1.611 meter is het de hoogste bergpas van het land.

Kenmerken

De kasseien op de noordelijke haarspeldbochten.

De Vršičpas is een noord-zuid georiënteerde bergpas, die grotendeels samenvalt met de R206 van Kranjska Gora naar Bovec. De pasroute kent 50 haarspeldbochten die met borden genummerd zijn.

Het beginpunt van de pas ligt in het skidorp Kranjska Gora, gelegen in een hoog dal op 800 meter hoogte. De weg voert zuidwaarts door een zeer dichtbebost dal dat omringd wordt door kale rotsbergen. Naar het oosten domineert de 2.740 meter hoge Škrlatica het uitzicht, dit is de één na hoogste berg van Slovenië. Later flankeert de 2.547 meter hoge Prisojnik de bergpas aan de noordzijde. De pasroute kent kasseien in de haarspeldbochten aan de noordkant van de pas. Langs de pasroute staat de Russische Kapel.

De stijging tot de pashoogte is vrijwel volledig in dichtbebost gebied en de pashoogte ligt ook niet boven de boomgrens, waardoor het uitzicht enigszins beperkt is. De pashoogte ligt tussen twee hoge bergen in, de 2.547 meter hoge Prisojnik naar het oosten en de 2.645 meter hoge Jalovek naar het westen. Het voornaamste uitzicht is over de vallei richting het zuiden. Op de pashoogte zijn parkeerplekken, maar weinig voorzieningen. Wandelroutes beginnen vanaf de pas.

Naar het zuiden toe kent de pasroute een nog wat groter hoogteverschil, er volgen weer een serie haarspeldbochten tot aan Trenta, de vijftigste haarspeldbocht is bij dit dorp gelegen. Trenta ligt op ongeveer 600 meter hoogte. Dit kan gezien worden als het eindpunt van de pasroute. De R206 voert dan nog verder naar Bovec, maar dit traject is vlakker en voert door een smal dal, waar men richting oosten uitzicht heeft op de Triglav, de hoogste berg van Slovenië.

Uitzicht vanaf de pasroute op het gebergte Škrlatica (2740 m).

Geschiedenis

De Russische kapel.

Van oudsher was de pasroute een ruiterpad, die ook wel de Mojstrovka heette. Dit gebied behoorde indertijd tot Oostenrijk-Hongarije. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontstond in dit gebied het Isonzo Front, een linie waar Italië en Oostenrijk-Hongarije vochten om de controle over de vallei van de rivier de Soča (Isonzo). Vanwege de bergachtige grens tussen Oostenrijk-Hongarije en Italië was dit één van de weinige doorgangen. De pasroute over de Mojstrovka werd in 1915-1916 onder Oostenrijks bevel door Russische krijgsgevangenen aangelegd.

In maart 1916 kwamen meer dan honderd Russische krijgsgevangenen om het leven op de pasroute toen een lawine over hun kampement kwam. Ter nagedachtenis is in 1917 een Russisch-orthodoxe kapel gebouwd aan de noordkant van de pas.[1] Na de Eerste Wereldoorlog lag de pasroute op de grens van Joegoslavië en Italië van 1918 tot 1945. Na 1945 werd de vallei van de Soča onderdeel van Joegoslavië, waarmee de Vršič een interne pasroute binnen Joegoslavië werd. Het was altijd de hoogste pasroute van Joegoslavië en sinds 1991 van Slovenië.

Ter nagedachtenis van de omgekomen Russische krijgsgevangenen heet de weg over de Vršič sinds 2006 ook wel de 'Ruska cesta' (Russische weg).[2]

Wintersluiting

De pasroute wordt tijdens de winter niet open gehouden, verkeer wordt geacht via de Predilpas door Italië te rijden. Binnen Sloveens grondgebied zijn geen goede alternatieve verbindingen, men moet dan helemaal omrijden via Ljubljana en Tolmin. De pasroute is doorgaans gesloten van eind oktober tot begin mei.

Hedendaags belang

De pasroute wordt hoofdzakelijk door toeristen gebruikt. De aangrenzende valleien rond Bovec en Kranjska Gora zijn voornamelijk op het toerisme georiënteerd, en in combinatie met de wintersluiting heeft dit ervoor gezorgd dat er geen significante economische band tussen beide regio's is ontwikkeld. Dit is sinds 2007 wel makkelijker geworden met het vervallen van de grenscontroles, waardoor verkeer via de Predilpas door Italië kan rijden.

Verkeersintensiteiten

Gemiddeld maken ongeveer 500 voertuigen per dag van de pasroute gebruik.[3] In de weekenden en in het hoogseizoen kan het drukker zijn op de weg.

Referenties