Vukovar-Srijem

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Vukovar
Grootste stad Vinkovci
Oppervlakte 2.454 km²
Inwonertal 147.022 (2021)
Lengte snelwegennet 50 km
Eerste snelweg 2002
Afkorting

De provincie Vukovar-Srijem (Kroatisch:Vukovarska-Srijemska Županija) is gelegen in het uiterste oosten van Kroatië. Deze županija grenst aan zowel Bosnië-Herzegovina als Servië. De naam is afkomstig van de stad Vukovar en de regio Srijem die zich uitstrekt over Kroatië en Servië (waar het Srem heet).

Inleiding

Vukovar-Srijem heeft een bewogen recente geschiedenis, hier is in de oorlog van 1991-1995 zwaar gevochten, en delen zijn pas in 1998 onder Kroatisch bestuur teruggekomen. Het landschap is zo goed als overal vlak, er zijn slechts enkele lage heuvels te vinden. Twee van de grootste rivieren van de Balkan stromen hier: De Dunav (Donau) die deels de overigens omstreden grens met Servië vormt, en de Sava die de grens met Bosnië-Herzegovina vormt. In het zuidoosten van de županija zijn uitgestrekte bossen, maar het grootste deel bestaat uit open terrein en landbouwgebieden.

De aan de Donau gelegen stad Vukovar is de hoofdstad maar is niet de grootste stad, dat is Vinkovci. Ilok is de meest oostelijke plaats van Kroatië en is aan drie kanten omsloten door Servië.

Wegennet

Door het vlakke karakter van de županija is het eenvoudig om wegen aan te leggen in dit gebied. Omdat Vukovar-Srijem echter dunbevolkt is, is het wegennet niet erg dicht. Veel wegen zijn recht aangelegd, en de meeste dorpen kenmerken zich door lintbebouwing.

Autoceste

Vukovar-Srijem heeft de A3 op haar grondgebied liggen, de belangrijke oost-west corridor die door Noord-Kroatië loopt en Slovenië met Servië verbindt. Bij het dorpje Lipovac ligt de grensovergang van die A3. Meer autoceste zijn hier niet.

Hoofdwegennet

De belangrijkste weg in het oostelijke deel is de D2. Deze weg loopt van Osijek naar Vukovar en loopt vanaf hier pal langs de Donau naar Ilok en zo naar Servië. Dan zijn er nog twee wegen die de županija doorkruisen, namelijk de D46 die van west naar oost naar de Servische grens loopt en de D55 die vanuit Vukovar in zuidwestelijke richting loopt naar de stad Županja en Bosnië-Herzegovina. Overige wegen zijn niet van groot belang.

Referenties


Županije in Kroatië

Bjelovar-BilogoraBrod-PosavinaDubrovnik-NeretvaIstraKarlovacKoprivnica-KriževciKrapina-ZagorjeLika-SenjMeđimurjeOsijek-BaranjaPožega-SlavonijaPrimorje-Gorski KotarSplit-DalmacijaŠibenik-KninSisak-MoslavinaVaraždinVirovitica-PodravinaVukovar-SrijemZagreb (stad)Zagreb (provincie)Zadar