R176 (Rusland)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Vyatka)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Вятка
Vyatka
Begin Cheboksary
Einde Syktyvkar
Lengte 872 km
Route

Cheboksary

Yoshkar-Ola

Yaransk

Kotelnich

Murashi

Syktyvkar

De R176 (Cyrillisch: Р176), genaamd de Vyatka (Вятка), is een federale autoweg in het westen van Rusland, gelegen in de republieken Chuvashia, Mari El, het oblast Kirov en de republiek Komi. De weg vormt een lange noord-zuidroute vanaf Cheboksary via Yoshkar-Ola en Yaransk naar het afgelegen Syktyvkar. De route is 872 kilometer lang.

Routebeschrijving

Chuvashia

De R176 begint in de stad Cheboksary op de M7 en vormt een enkelbaans ongelijkvloerse oostelijke bypass van de stad. Daarna verloopt de R176 over een stuwdam in de Volga, met 2x2 rijstroken. De Volga vormt hier de grens tussen Chuvashia en Mari El

Mari El

Aan de noordkant van de Volga gaat het landschap abrupt over van weilanden naar dichte bossen met nauwelijks open gebieden. De weg voert eerst oostwaarts, later noordwaarts, naar de hoofdstad Yoshkar-Ola. Dit deel van de route is een moderne brede tweestrooks weg. Rond Yoshkar-Ola is geen bypass voor noord-zuidverkeer, men moet dwars door de stad. In Yoshkar-Ola kruist men diverse andere R-wegen, alle hoofdwegen van de republiek Mari El komen hier samen. Ten noorden van Yoshkar-Ola is de R176 een tweestrooks weg door bossen en weilanden.

Kirovskaya

De route verloopt dan door het grote oblast Kirov. De eerste stad die men tegen komt is Yaransk, waar men de R159 kruist. Daarna voert de route door eenzaam gebied en buigt wat naar het noordoosten af. Vlakke weilanden en bossen wisselen elkaar af. Er liggen maar enkele kleine plaatsen op dit deel van de route. Even voor de stad Kirov slaat de R176 naar het noorden af, op de bijna 400 kilometer lange eenzame route naar de noordelijke stad Syktyvkar. De route is ook hier goed uitgebouwd en een snelle weg.

Komi

De R176 voert dan door de eindeloze bossen van de republiek Komi, door eenzaam en dunbevolkt gebied. Er zijn vrijwel geen verharde zijwegen in deze regio. Vlak voor de grotere stad Syktyvkar slaat de westelijke rondweg af, die nog verder noordwaarts voert. De R176 eindigt dan in het centrum van Syktyvkar. Hier sluiten de R25 en R26 aan.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was er een wegverbinding naar Syktyvkar, die voor de jaren '50 echter volledig onverhard was. De weg begon destijds in Yoshkar-Ola, vanwaar men westwaarts naar een veerdienst over de Volga bij Kozmodemyansk kon, of zuidoostwaarts in de richting van Zelenodolsk en Kazan. De moderne wegverbinding naar Cheboksary kwam pas in 1986 tot stand toen er bij Cheboksary een nieuwe stuwdam in de Volga werd aangelegd.

Syktyvkar was oorspronkelijk een afgelegen stad aan de rivier de Sysola. Het inwonertal groeide vooral in de jaren 50 en 60 en in die tijd is door dwangarbeiders veel infrastructuur in deze regio aangelegd. Syktvykar is een belangrijk centrum van de houtindustrie in Rusland.

Midden jaren '80 werd een aanvang gemaakt met de bouw van een rondweg van Yoshkar-Ola. De rondweg kwam vermoedelijk pas begin jaren '90 gereed, toen ook het klaverblad aan de zuidkant van de stad werd geopend. In totaal is toen 85 kilometer van de weg volledig nieuw aangelegd vanaf de stuwdam over de Volga tot over de rondweg van Yoshkar-Ola.

Tussen Yoshkar-Ola en Kotelnich is de huidige hoofdweg ontstaan door de oude onverharde weg te asfalteren. Van Kotelnich tot langs Kirov is de weg over een geheel nieuw tracé aangelegd. Tussen Kirov en Syktyvkar volgt de weg weer de oudere onverharde weg.

Circa 1992 is een afsnijding bij Murashi gerealiseerd. Ter hoogte van eindpunt Syktyvkar is ook een westelijke rondweg aangelegd, in meerdere fases. De bouw begon omstreeks 1986, maar de bouw lag vanaf 1990 enige tijd stil. Pas omstreeks 1997 was de gehele bypass van Syktyvkar te berijden. Omstreeks 1996-1997 is een rondweg ter hoogte van Orshanka aangelegd. De weg is na 2000 significant gemoderniseerd en is thans in goede conditie en geschikt voor doorgaand verkeer.

Wegnummergeschiedenis

Over het wegnummer van de Vyatka bestond onduidelijkheid. Op sommige kaarten werd deze route als de A119 aangegeven, zoals op Google Maps, waar diverse stukken van ontbraken op de kaarten van 2012. Op Yandex Maps wordt de weg tussen Cheboksary en Yoshkar-Ola als de R174 aangegeven, de R165 tussen Yoshkar-Ola en Yaransk, de R159 tussen Yaransk en Kirov, en de R24 tussen Kirov en Syktyvkar. In 2010 is de route door de Russische overheid vastgesteld als de R176.[1]

Referenties

Hoofdwegen in de republiek Chuvashia

M7A151R162R173R174R176R231

Hoofdwegen in de republiek Mari El

A295R172R173R176R177

Hoofdwegen in het oblast Kirov

R159R166R167R168R169R172R176R242

Hoofdwegen in de republiek Komi

R176R25R26R27R28