Vysočanská radiála

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Praha
Einde Praha
Lengte 5 km
Route

Kbelská

Budovatelská

De Vysočanská radiála is een expressweg in Praag, Tsjechië. De weg vormt één van de radialen van de Tsjechische hoofdstad en is een verlengstuk van de D10 in het noordoosten van de stad. De Vysočanská radiála is 5 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Vysočanská radiála vormt een verbinding tussen de D0 in het oosten van de stad, en de Kbelská in het noordoosten. De Kbelská is zo lang de D0 nog niet compleet is, onderdeel van de transitroute voor verkeer van en naar de D8. De Vysočanská radiála is feitelijk een verlenging van de D10 uit Liberec de stad Praag in.

Geschiedenis

De aanleg begon eind 2006, en kostte 2,5 miljard CZK (€ 100 miljoen). De Vysočanská radiála is op 28 november 2011 opengesteld voor het verkeer.[1] Dit zal de parallelle Chlumecká ontlasten, een stadsboulevard in het oosten van Praag.

Toekomst

Er zijn plannen om de Vysočanská radiála nog verder westwaarts te verlengen, naar de eveneens geplande MO, de binnenring van Praag. Dit zou de Vysočanská radiála nog eens 3 kilometer langer maken. Voor deze weg is een ruimtereservering aanwezig.

Verkeersintensiteiten

In 2012, het eerste volledige jaar dat de Vysočanská radiála was opengesteld, reden dagelijks 30.000 voertuigen over de weg.[2]

Referenties

Autosnelwegen & Expresswegen in Praag (Praha)

MO - Městský okruhVysočanská radiálaŠtěrboholská radiálaChodovská radiálaChuchelská radiálaRadlická radiálaBřevnovská radiálaProsecká radiálaJižní spojka