Węzeł Łódź-Południe

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Łódź-Południe
Lodz-Poludnie.png
Kruisende wegen A1-PL.svgS8-PL.svg
Type incomplete klavermolen
Opengesteld 01-07-2016

Het Węzeł Łódź-Południe (Łódź-Zuid) is een knooppunt in Polen, gelegen bij de grote stad Łódź. Hier kruist de A1 de S8. Het knooppunt is vormgegeven als incomplete klavermolen.

Naamgeving

Het Węzeł Łódź-Południe.

Het knooppunt is vernoemd naar de positie ten opzichte van de grote stad Łódź, namelijk ten zuiden daarvan. Het knooppunt ligt op 8 kilometer afstand van Łódź.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een incomplete klavermolen die duidelijk is voorbereid op een oostelijke doortrekking van de S8. De A1 gaat hier onder de S8 door. Verkeer op de S8 moet afslaan. Er is sprake van een lus vanaf Piotrków Trybunalski richting Wrocław en een krappe verbindingsboog vanaf Wrocław richting Gdańsk. Door middel van de vormgeving wordt de verkeersstroom vanaf Wrocław naar Warszawa gestroomlijnd via de A1 en A2. Het is één van twee knooppunten tussen de A1 en S8, 24 kilometer zuidelijker is ook het incomplete Węzeł Piotrków Trybunalski gelegen. Het Węzeł Łódź-Południe ligt in een gebied met weilanden op circa 200 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Het knooppunt is aangelegd onder het contract van de S8, dat in 2014 gereed kwam. Bij de bouw van het knooppunt is ook al 2,8 kilometer van de A1 aangelegd, echter dit kon pas worden opengesteld nadat de A1 langs de oostkant van Łódź werd aangelegd in 2015-2016. Het knooppunt is uiteindelijk op 1 juli 2016 opengesteld voor het verkeer.[1][2]

Toekomst

Het knooppunt is voorbereid op een oostelijke verlenging van de S8 richting Tomaszów Mazowiecki en Kozenin.[3] Daarvoor hoeven alleen extra verbindingswegen aangelegd te worden. De hoofdrijbaan is al door het knooppunt aangelegd.

Referenties

Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudniePiotrków Trybunalski-ZachódPodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe