Węzeł Łódź-Północ

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Węzeł Łódź-północ)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Łódź-Północ
Kruisende wegen
Type klaverturbine
Opengesteld 03-06-2012

Het Węzeł Łódź-Północ is een knooppunt in Polen, gelegen bij de stad Łódź. Hier kruist de A1 de A2 en het is één van de belangrijkste knooppunten van het land.

Naamgeving

Het knooppunt werd oorspronkelijk vernoemd naar het dorp Stryków dat ten noorden van het knooppunt is gelegen. Vanwege het einde van de A2 tussen 2006 en 2012 was het dorp Stryków uitgegroeid tot een begrip. Sinds 2011 is de naam van het knooppunt Łódź-Północ (Łódź-Noord).

Configuratie

Het Węzeł Łódź-Północ is vormgegeven als een klaverturbine,[1] één van de weinige in het land. De A1 gaat over de A2 heen en beide snelwegen tellen ter plekke 2x3 rijstroken. Er zijn drie turbinebogen binnen het knooppunt en één lus voor verkeer van Toruń naar Warszawa omdat dit de minst belangrijke verbinding is op het knooppunt. Oudere ontwerpen voorzagen een klaverblad met één fly-over voor verkeer van Warszawa naar Katowice.[2] De verbinding Katowice - Warszawa wordt in de toekomst belangrijk omdat dit ook de snelste route wordt voor verkeer vanaf Wrocław naar Warszawa dat vanaf de S8 een stukje op de A1 zal meeliften tot het Węzeł Łódź-Północ.

Geschiedenis

Op 26 juli 2006 opende de A2 tussen Modła en Stryków over 103,5 kilometer, tot dan toe de grootste snelwegopening in de geschiedenis van Polen. Op 22 december 2008 werd een korte verlenging naar de DK14 aangelegd om het dorp Stryków te verlossen van het doorgaande verkeer wat er bij Stryków af moest. Op 3 juni 2012 werd de A2 provisorisch opengesteld tot ten oosten van het knooppunt. Op 13 november 2012 opende de A1 verder noordwaarts, zodat het knooppunt een duidelijke verkeersfunctie kreeg. In 2015-2016 is de A1 ten zuiden van het knooppunt aangelegd. Dit deel opende op 1 juli 2016, waarmee het knooppunt in alle richtingen te berijden was.[3][4]

Referenties

Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudnieOstrów Mazowiecka-PółnocPiotrków Trybunalski-ZachódPodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe