Węzeł Gliwice-Sośnica

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Węzeł Śosnica)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gliwice-Sośnica
Kruisende wegen
Type mix
Opengesteld 2010-2011-2014

De Węzeł Gliwice-Sośnica is een knooppunt in Polen. Het knooppunt ligt bij de stad Gliwice en hier kruist de A1 de A4, de DK44 en de Drogowa Trasa Średnicowa. Het is het meest complexe knooppunt van het land.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de wijk Sośnica van de stad Gliwice, die ten noorden van het knooppunt ligt. In beginfases werd het knooppunt ook simpelweg als "Sośnica" aangeduid.

Configuratie

Het knooppunt is complex vormgegeven en bestaat deels uit een klaverblad. Er kruisen hier drie wegen, de 2x3 A4, de 2x3 A1 en de DK44. De A1 gaat over de A4 heen en de DK44 gaat daar weer overheen. De DK44 is een belangrijke invalsweg van Gliwice en telt stadinwaarts 2x2 rijstroken en een ongelijkvloerse kruising. Het knooppunt is niet direct volledig, maar alle verbindingen zijn wel mogelijk via een afrit naar de DK44.

Via de parallelstructuur van de A1 is ook de Drogowa Trasa Średnicowa via een klaverblad ontsloten, waardoor het knooppunt in feite 8 takken heeft. Constructief zijn het 4 aparte knooppunten (uitwisselingen) binnen het grotere knooppunt. De A1 telt tussen de A4 en Drogowa Trasa Średnicowa 2+3+3+2 rijstroken. Via het knooppunt wordt ook een groot winkelcentrum ontsloten (Centrum Handlowe Europa Centralna - winkelcentrum centraal-Europa). Het knooppunt ligt in een industrieel gebied van Gliwice op circa 240 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Het zuidelijk deel van het Węzeł Gliwice-Sośnica.

Op 25 januari 2005 werd het oostelijk deel van de A4 opengesteld tussen het knooppunt en Chorzów-Batory over 15,7 kilometer. Later dat jaar, op 28 oktober 2005, opende de A4 ten westen van het knooppunt tot aan Kleszczów over 19,1 kilometer. Dit was tevens de laatste opening van de A4 in deze regio. Op 23 december 2009 opende het eerste deel van de A1 in deze regio, namelijk tussen het knooppunt en Bełk over 15 kilometer, waarmee het knooppunt ontstond. Op 30 september 2011 is de A1 ten noorden van het knooppunt opengesteld voor het verkeer. Hiermee was de oorspronkelijke configuratie gereed.

Later is de Drogowa Trasa Średnicowa aangelegd die ten noorden van de kruising A1/A4 op de parallelstructuur van de A1 aansluit. Dit knooppunt opende in zijn geheel op 5 november 2014 voor het verkeer.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudnieOstrów Mazowiecka-PółnocPiotrków Trybunalski-ZachódPodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe