Węzeł Białe Błota

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Białe Błota
Biale Blota.png
Kruisende wegen S10-PL.svgDK10-PL.svgDK5-PL.svg
Type klaverblad
Opengesteld 18-12-2009

Het Węzeł Białe Błota is een knooppunt in Polen, gelegen bij de stad Bydgoszcz. Hier kruist de S10 de DK5. Het knooppunt is een klaverblad.

Naamgeving

Białe Błota is de naam van een voorstad waar het knooppunt naast is gebouwd.

Configuratie

Het knooppunt is een klaverblad met rangeerbanen voor alle richtingen. De 2x2 S5 uit het zuiden gaat over de 2x2 S10 naar het oosten heen, en gaat verder noordoostwaarts als de droga wojewódzka 223 naar Bydgoszcz. Vanaf het westen komt de 1x2 DK10 die oostwaarts als de 2x2 S10 gaat, dit is de zuidelijke bypass van de grote stad Bydgoszcz. Het knooppunt ligt enkele kilometers buiten de stad Bydgoszcz in een verstedelijkt platteland afgewisseld met dichte bossen op circa 70 meter hoogte.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was ter plekke een kruispunt met verkeerslichten, waar de DK5 en DK10 elkaar kruisten. Stadinwaarts was dit de DW223, aangezien de DK5 op de DK10 meelift naar het oosten naar een andere toegangsroute naar Bydgoszcz. Met de ombouw van de enkelbaans DK10 naar de 2x2 S10 met parallelwegen is ook het klaverblad aangelegd, inclusief de eerste kilometer van de S5 richting Poznań. Het knooppunt en de S10 openden op 18 december 2009 voor het verkeer. Dit was het tweede klaverblad aan de zuidzijde van Bydgoszcz, na het in 2008 opengestelde Węzeł Stryszek.

Toekomst

In de toekomst moet de S5 naar Poznań verlengd worden en de S10 naar Szczecin. Hiervoor hoeft het klaverblad niet aangepast te worden, het is reeds aangelegd in de volle uitbouwsituatiet. In de toekomst zal de S5 westelijk en noordelijk van Bydgoszcz lopen, en dus op dit knooppunt niet meer oostwaarts afslaan, maar noordwestwaarts en een stukje met de S10 richting Szczecin samenlopen.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 10.300 voertuigen over de DK5 ten zuiden van het knooppunt, 11.800 voertuigen over de DK10 ten westen en 9.600 voertuigen over de S10 ten oosten van het knooppunt. Van de DW223 zijn geen gegevens bekend, maar is vermoedelijk de drukste tak als invalsweg van Bydgoszcz.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBiałe BłotaBielany WrocławskieBieżanówBrzęczkowiceBydgoszcz-PołudnieCzerniewiceElbląg-WschódGdańsk-PołudnieGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaWęzeł Kraków-PołudnieKrzesinyKrzyżowaKurów-ZachódLegnicaŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczPiotrków TrybunalskiPodwarpiePoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe