Węzeł Brzęczkowice

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brzęczkowice
Kruisende wegen
Type klaverblad
Opengesteld 1990

Het Węzeł Brzęczkowice is een knooppunt in Polen, gelegen in de stad Mysłowice, vlak bij Katowice. Hier kruist de A4 de S1. Het is het oostelijkste snelwegknooppunt van het Silezische stedengebied.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de wijk Brzęczkowice van de stad Mysłowice, die op zijn beurt een voorstad is van Katowice. Het stadsdeel Brzęczkowice ligt ten noordwesten van het Węzeł Brzęczkowice.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een klaverblad zonder rangeerbanen. De A4 telt 2x2 rijstroken en loopt vanaf Katowice naar Kraków. De S1 is een droga ekspresowa met 2x2 rijstroken van Sosnowiec naar Tychy. Het klaverblad ligt aan de rand van Mysłowice in een beboste omgeving op circa 250 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

De exacte openingsdata van de S1 zijn niet bekend, maar is tussen 1978 en 1983 opengesteld tussen Sosnowiec en Tychy. Deze bestond eerder dan de A4, die in 1990 opende tussen het Węzeł Brzęczkowice en Jaworzno. In 1996 opende de A4 tussen Katowice en het Węzeł Brzęczkowice, waarmee het knooppunt voltooid was.

Toekomst

Waarschijnlijk wordt het Węzeł Brzęczkowice in de toekomst gemoderniseerd, beide snelwegen zijn vrij druk en er zijn nog geen rangeerbanen voor afslaand verkeer, waardoor gemakkelijk conflicten ontstaan. Een tijdspad is nog niet bekend.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudnieOstrów Mazowiecka-PółnocPiotrków Trybunalski-ZachódPodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe