Węzeł Bydgoszcz-Błonie

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bydgoszcz-Błonie
Kruisende wegen
Type klaverblad
Opengesteld 18-12-2009

Het Węzeł Bydgoszcz-Błonie is een knooppunt in Polen, gelegen bij de stad Bydgoszcz. Hier kruist de S10 de DK5. Het knooppunt is een klaverblad.

Naamgeving

Błonie is een zuidwestelijke wijk van de grote stad Bydgoszcz. Het ligt ongeveer 5 kilometer ten noordoosten van het knooppunt. Voorheen werd ook de naam Białe Błota gebruikt, de naam van een kleinere plaats die vlak naast het knooppunt ligt. In de vernieuwde systematiek die vanaf 2020 is uitgerold heeft de GDDKiA meer richtinggevender namen gebruikt en kregen namen van grote steden de voorkeur boven die van kleine plaatsjes.

Configuratie

Het knooppunt is een klaverblad met rangeerbanen voor alle richtingen. De 2x2 S5 uit het zuiden gaat over de 2x2 S10 naar het oosten heen en gaat verder noordoostwaarts als de droga wojewódzka 223 naar Bydgoszcz. Vanaf het westen gaat de S5 en S10 als autosnelweg door het knooppunt, die oostwaarts als de 2x2 S10 verder gaat, dit is de westelijke en zuidelijke bypass van de grote stad Bydgoszcz. Het knooppunt ligt enkele kilometers buiten de stad Bydgoszcz in een verstedelijkt platteland afgewisseld met dichte bossen op circa 70 meter hoogte.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was ter plekke een kruispunt met verkeerslichten, waar de DK5 en DK10 elkaar kruisten. Stadinwaarts was dit de DW223, aangezien de DK5 op de DK10 meelift naar het oosten naar een andere toegangsroute naar Bydgoszcz. Met de ombouw van de enkelbaans DK10 naar de 2x2 S10 met parallelwegen is ook het klaverblad aangelegd, inclusief de eerste kilometer van de S5 richting Poznań. Het knooppunt en de S10 openden op 18 december 2009 voor het verkeer. Dit was het tweede klaverblad aan de zuidzijde van Bydgoszcz, na het in 2008 opengestelde Węzeł Stryszek.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 10.300 voertuigen over de DK5 ten zuiden van het knooppunt, 11.800 voertuigen over de DK10 ten westen en 9.600 voertuigen over de S10 ten oosten van het knooppunt. Van de DW223 zijn geen gegevens bekend, maar is vermoedelijk de drukste tak als invalsweg van Bydgoszcz.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudniePiotrków Trybunalski-ZachódPodborzePodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe