Węzeł Chwaszczyno

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chwaszczyno
Kruisende wegen
Type klaverturbine
Opengesteld 21-12-2022 / 2025

Het węzeł Chwaszczyno is een in knooppunt in Polen, gelegen ten westen van Gdynia. Op deze klaverturbine kruisen de S6 en S7.

Configuratie

Het węzeł Chwaszczyno is een klaverturbine waarbij de S6 uit Słupsk aansluit op de S7 van Gdynia naar Gdańsk. Oostelijk van het węzeł Chwaszczyno zijn de S6 en S7 dubbelgenummerd tot het nabijgelegen węzeł Gdynia-Wielki Kack. Ook sluit er een stadsweg naar Osowa aan. De snelwegverbindingen zijn gestroomlijnd, zo kan verkeer vanaf Słupsk makkelijk naar het zuiden en vice versa, terwijl de verbinding vanaf Gdańsk naar het zuiden de doorgaande route door het knooppunt vormt. Het knooppunt ligt bij het plaatsje Chwaszczyno, net ten westen van Gdynia.

Toekomst

Oorspronkelijk was gepland om de S6 vanuit Słupsk aan te sluiten op de oude S6 in Gdynia. Dit tracé was echter lastig vanwege de natuurgebieden en bebouwde valleien, daarom is gekozen voor een zuidelijker aansluiting van de S6 op de snelwegen rond Gdańsk. Tegelijkertijd was de tweede bypass van Gdańsk gepland, deze heet ook wel de Obwodnica Metropolitalna Trójmiasta (OMT). In 2020 werd besloten om de OMT als de S7 te nummeren en niet als de S6. Tussen het węzeł Gdynia-Wielki Kack en het węzeł Chwaszczyno ontstaat daarmee een dubbelnummering S6/S7.

De bouw van het knooppunt is grotendeels een onderdeel van de bouw van de S6 tussen Szemud en Gdynia. Het knooppunt is op 21 december 2022 geopend voor doorgaand verkeer op de S6 naar Gdynia. De eigenlijke OMT is op 16 april 2021 gegund en moet midden 2025 worden opengesteld.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudniePiotrków Trybunalski-ZachódPodborzePodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe