Węzeł Elbląg-Wschód

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elbląg-Wschód
Kruisende wegen
Type trompet+afrit
Opengesteld 2007

Het Węzeł Elbląg-Wschód (knooppunt Elbląg-Oost) is een knooppunt in Polen, gelegen bij de noordoostelijke stad Elbląg. Hier kruist de S7 de S22.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de nabijgelegen stad Elbląg.

Configuratie

Het knooppunt is een trompetknooppunt met daarin een aansluiting verweven, die is vormgegeven als een aangepast halfklaverblad. De 2x2 S7 vormt de doorgaande verbinding vanaf Gdańsk naar Warszawa, terwijl de enkelbaans S22 hier begint en noordoostwaarts naar Kaliningrad in Rusland voert. Ondanks de complexiteit van het knooppunt zijn wel alle verbindingen mogelijk. Naast de S7 en S22 sluit ook de DW500 hier aan, die de stad Elbląg in loopt.

Geschiedenis

De oorspronkelijke S22 was onderdeel van de Berlinka, de route vanaf Berlin naar Kaliningrad en is aangelegd ten tijde dat dit gebied Duits was. De S22 opende in 1938 voor het verkeer als één rijbaan van een reichsautobahn. De tweede rijbaan is nooit aangelegd en de S22 was na 1945 niet meer te berijden. In 2005 is de S22 gemoderniseerd en weer berijdbaar gemaakt en opende op 25 augustus van dat jaar voor het verkeer. De aansluiting was destijds op de DK7. In 2007 werd de 2x2 S7 langs Elbląg opengesteld, en eindigde toen tijdelijk direct ten zuiden van het knooppunt. Op 28 juli 2011 werd dit traject zuidwaarts verlengd naar Pasłęk. Het knooppunt zelf was in 2007 gereed.

Toekomst

Een toekomstige verdubbeling van de S22 is momenteel nog geen prioriteit vanwege de zeer lage verkeersintensiteiten.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 15.100 voertuigen over de S7 ten westen en 18.500 voertuigen ten zuiden van het knooppunt. Dit deel ten zuiden van het knooppunt was toen nog de enkelbaans DK7. De S22 verwerkte in 2010 slechts 3.300 voertuigen per etmaal ten oosten van het knooppunt Elbląg-Wschód.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudniePiotrków Trybunalski-ZachódPodborzePodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe