Węzeł Goleniów

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Goleniów
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 1982

De Węzeł Goleniów is een knooppunt in Polen. Het knooppunt ligt ten noorden van Szczecin en hier splitsen de S3 en S6.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het regiostadje Goleniów dat ten zuidoosten van het knooppunt ligt. Het is de enige plaats van omvang in de omgeving. De stad Szczecin ligt verder naar het zuiden.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een trompetknooppunt. De S3 komt vanuit Świnoujście als een enkelbaans autoweg, en gaat dan over in een 2x2 autostrada. Dit deel wordt soms als onderdeel van de A6 beschouwd. De S6 moet hier beginnen en naar Gdańsk lopen, maar is nog uitgevoerd als de DK6. Het knooppunt ligt in een beboste omgeving op circa 20 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Het oorspronkelijke knooppunt zoals dat tot 2019 bestond.

De S3 is tussen Goleniów en Szczecin-Kijewo tussen 1976 en 1982 aangelegd als onderdeel van de A6. Naar het noorden liep al de DK3 en naar het oosten de DK6. In 2010 werd de S3 ten zuiden van Szczecin opengesteld, waarmee het deel tussen het Węzeł Klucz en het Węzeł Goleniów onderdeel werd van de S3 en de A6 werd ingekort tot een kort stukje tot aan de grens met Duitsland. De weg is wel onderdeel van de DK6, die in de toekomst de S6 moet worden naar Koszalin en Gdańsk.

De DK6 wordt is tussen 2016 en 2019 omgebouwd naar de S6, om dan op termijn een droga ekspresowa te vormen tussen Szczecin en Gdańsk. Tevens is de DK3 tussen Goleniów en Świnoujście omgebouwd naar S3.

Op 29 september 2015 zijn de contracten getekend voor de aanleg van de S6 vanaf het knooppunt Goleniów naar Nowogard.[1] Dit deel is in april 2019 grotendeels opgeleverd. Het Węzeł Goleniów is daarbij omgebouwd zodat de snelweg in de toekomst westwaarts verlengd kan worden, naar Police en mogelijk de Duitse A20 bij Pasewalk.[2]

Referenties

Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudniePiotrków Trybunalski-ZachódPodborzePodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe