Węzeł Kielce-zachód

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kielce-zachód
Kruisende wegen
Type trompet + klaverturbine
Opengesteld 05-07-2013

Het węzeł Kielce-zachód is een knooppunt in Polen, gelegen in Świętokrzyskie, nabij de stad Kielce. Het knooppunt is een dubbel knooppunt waar de S7 de S74 kruist.

Naamgeving

Het knooppunt heet het węzeł Kielce-zachód, letterlijk knooppunt Kielce-west. Een tijdelijke werknaam was het węzeł Kostomłoty, naar een nabijgelegen dorp.

Configuratie

Het knooppunt bestaat uit twee delen, verbonden door een parallelstructuur. De 2x2 S7 vormt de doorgaande verbinding langs Kielce. De S74 is ter plekke nog niet gerealiseerd. Het noordelijk knooppunt geeft toegang tot de DK74 door Kielce en richting Piotrków Trybunalski en is vormgegeven als een klaverturbine. Het zuidelijke knooppunt is een trompetknooppunt dat nog niet in gebruik is en zal in de toekomst het verkeer op de S74 richting Piotrków Trybunalski verwerken.

Geschiedenis

De S7 is ter plekke begin jaren '70 aangelegd als enkelbaans droga ekspresowa. Deze ongelijkvloerse weg opende in 1974 voor het verkeer. De viaducten over de S7 hielden al rekening met de aanleg van een tweede rijbaan, echter in de omgeving van Kielce gaat de S74 over de meeste kruisende wegen en spoorlijnen heen, in plaats van andersom.

Ter plekke van het noordelijk knooppunt was destijds een gespiegeld halfklaverblad tussen de S7 en de DK74. In dit ontwerp was geen ruimte vrijgehouden voor een tweede rijbaan, er stond bebouwing aan de zuidzijde van de aansluiting. De DK74 was destijds een filegevoelige tweestrooks weg met erfaansluitingen.

Tussen 2010 en 2013 is het feitelijke knooppunt aangelegd. De noordelijke aansluiting is daarbij omgebouwd tot klaverturbine, tevens is daarbij de eerste kilometer van de S74 aangelegd richting Kielce, inclusief een ongelijkvloerse aansluiting direct ten oosten van het knooppunt. Ook is bij deze reconstructie direct het zuidelijke knooppunt aangelegd, alhoewel er niet direct zicht was op de verdere aanleg van de S74 richting Piotrków Trybunalski. De parallelbanen werden wel vanaf het begin gebruikt voor verkeer van en naar de DK74, maar de viaducten van de S74 over de S7 richting Piotrków Trybunalski zijn nog niet in gebruik genomen. Het knooppunt is op 5 juli 2013 opengesteld voor het verkeer.

Toekomst

In de toekomst moet de S74 vanaf het zuidelijke knooppunt westwaarts verlengd worden richting Piotrków Trybunalski. Wanneer dit zal gebeuren is echter nog niet bekend.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudnieOstrów Mazowiecka-PółnocPiotrków Trybunalski-ZachódPodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe