Węzeł Szczecin-Klucz

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Węzeł Klucz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Szczecin-Klucz
Kruisende wegen
Type half-ster
Opengesteld 2010

Het Węzeł Szczecin-Klucz is een knooppunt in Polen, gelegen bij de stad Szczecin in het noordwesten van het land. Hier kruist de A6 de S3.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de wijk Klucz van de stad Szczecin die ten noorden van het knooppunt ligt. Oorspronkelijk heette het knooppunt alleen "Klucz", maar is in juni 2012 hernoemd naar Szczecin-Klucz.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een half sterknooppunt, waarbij de A6 langs Szczecin de doorgaande richting vormt met 2x2 rijstroken. De A6 en S3 zijn ten oosten van het knooppunt dubbelgenummerd. De S3 telt hier 2x2 rijstroken en loopt naar Gorzów Wielkopolski. Het knooppunt ligt aan de rand van de stad Szczecin in een open omgeving, maar ten zuiden en oosten van het Węzeł Szczecin-Klucz liggen dichte bossen. Ten westen van het Węzeł Szczecin-Klucz stroomt de rivier de Odra (Oder). Het knooppunt ligt circa 20 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

De A6 is op 27 september 1936 opengesteld voor het verkeer tussen Berlin en Kołbaskowo. In 1938 werd dit deel verlengd langs Szczecin tot aan de aansluiting Rzęśnica. Deze snelweg lag tot 1945 in Duitsland, daarna werd het Pools. De snelweg was jarenlang in slechte staat maar is vanaf 2005 gerenoveerd. Op 26 mei 2010 opende de S3 tussen het Węzeł Szczecin-Klucz en Pyrzyce over 28,2 kilometer voor het verkeer, waarmee het Węzeł Klucz ook voltooid was. De A6 en S3 zijn nog dubbelgenummerd ten oosten van het knooppunt, maar feitelijk is dit deel onderdeel van de S3 geworden en is de A6 ingekort vanaf de Duitse grens tot aan het Węzeł Szczecin-Klucz en is nog slechts enkele kilometers lang.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudnieOstrów Mazowiecka-PółnocPiotrków Trybunalski-ZachódPodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe