Węzeł Krzyżowa

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Krzyżowa
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 2009

Het Węzeł Krzyżowa is een knooppunt in Polen, gelegen in de buurt van Bolesławiec in het zuidwesten van het land. Hier kruist de A4 de A18.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het dorp Krzyżowa dat ten oosten van het knooppunt ligt. De naam wordt soms verward met het nabijgelegen Krzywa, waar de DK4 eerder aansloot.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een aangepast trompetknooppunt, waarbij de 2x2 A4 de doorgaande richting vormt van Dresden naar Wrocław. De A18 uit Cottbus eindigt hier. Opvallend is de verbindingslus vanaf Dresden naar Cottbus die een extra boog maakt om in te voegen op de A18 in plaats van de hoofdroute te vormen zoals gebruikelijk. Dit is gedaan om het verkeer vanaf Wrocław naar Cottbus te stroomlijnen. Het knooppunt ligt in plattelandsgebied op circa 190 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Op 17 oktober 1937 werd de Reichsautobahn 9 opengesteld tussen Golnice en Krzywa. Dit deel kwam vanaf 1945 in Polen te liggen en was toen genummerd als A18. De A4 begon iets verderop bij Krzywa. Nadat in 2009 de A4 werd aangelegd tussen Zgorzelec en het nieuw gebouwde Węzeł Krzyżowa werd de A18 ingekort tot dit nieuwe knooppunt. In plaats van een simpele aansluitende trompet toe te passen is de gehele rechtdoorrichting ter plekke aangepast. Gevolg is dat niet meer Cottbus - Wrocław de doorgaande richting is, maar Dresden - Wrocław. Op 14 augustus 2009 opende de A4 over 49,7 kilometer tussen Zgorzelec en Węzeł Krzyżowa, daarmee de laatste ontbrekende schakel in het westen van Polen sluitend.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudniePiotrków Trybunalski-ZachódPodborzePodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe